Jurnalistul din Petrila, candidat la alegerile locale din Italia

Jurnalistul din Petrila, candidat la alegerile locale din Italia

Sergiu Balaban, un jurnalist de 30 de ani născut în Petrila, este candidat la alegerile locale din Italia: "Este locul în care eu mă simt bine și pe care acum îl numesc acasă. Pentru că am văzut ce înseamnă să ai așteptări de la o țară și să fii dezamăgit".

Sergiu Balaban are 30 de ani și locuiește în Cassano D’Adda (Lombardia), o localitate la porțile orașului Milano. A fost jurnalist la mai multe instituţii de presă din ţară, iar în prezent este vicedirector la CrystalDENT, cel mai mare centru stomatologic românesc din Italia. Acesta şi-a depus candidatura la funcția de consilier local, pe lista civică Sinistra Arcobaleno per Cassano.

Sergiu Balaban a scris în Ziua, Gazeta de Dimineaţă, Cotidianul și Gazeta Românească şi a cunoscut standardele jurnalismului în cadrul academiei de presă Pupăza din Tei din Bucureşti - 2002/2005. În 2016 redactor-şef al publicaţiei Vocea Străzii, un ziar local din judeţul Hunedoara. Sergiu Balaban este şi unul dintre cei mai cunoscuți români din Italia datorită activității de reporter pe teren pentru postul de televiziune Digi24. 

În zilele de 3 și 4 octombrie a.c. vor avea loc alegeri locale în aproximativ 1.345 de localități din Italia. Cetățenii români rezidenți vor putea participa la acest scrutin electoral în calitate de alegători, dar și de candidați.

"Când în România au ajuns la putere în domeniul ăsta nepotismul și corupția, am plecat să lucrez în Italia. Am plecat să cu gândul să fac ceva, orice, câteva luni, iar apoi să mă întorc acasă. Am plecat de jos, de pe șantier, dar în paralel am continuat să scriu și să colaborez cu ziare românești (...)

Sunt înscris pe o listă civică și, în realitate, ei m-au ales pe mine. Se numește Sinistra Arcobaleno per Cassano și a fost creată de oameni care iubesc cu adevărat orașul în care locuim. Sunt parte a echipei care a administrat acest oraș în ultimele două mandate și care are șanse bune de a-l câștiga și pe al treilea pentru că realizările de până acum sunt impresionante! Înainte eram mai implicat în viața civică, în viața orașului, pentru că asta îmi era meseria.

De multe ori mă opream să transmit din piața centrală a orașului sau din gară, iar localnicii să zicem că știau de existența mea. Chiar erau pe grupul orașului, mai demult, câteva postări în care se vorbea de „acel român cu microfonu’ lui”. Dar, de mai bine de un an, de când am ieșit din mass-media, nu s-a mai auzit de mine și cred că pe undeva s-a simțit asta. Cred că astfel am ajuns să fiu propus în consiliul lor.

Sunt al doilea român din istoria orașului care apare pe listele electorale. Să vedeți cât de bârfit e, până și azi, primul român care a candidat! Cu toate că au trecut vreo 15 ani. Nici măcar n-a ajuns consilier, să zici că e bârfit cu rost, ci așa, aiurea! Și culmea, tot de ai noștri. (...)

Cu siguranță diaspora este un lucru prețios pentru orice politician din România. De asta apar manifestări, de multe ori în silă, față de popor și de vatră, insuflate intenționat pentru ca românii din Italia să nu-și piardă iluzia asta că noi putem muta munții din loc. Și asta nu ajută la integrare, ajută doar la voturile care schimbă ceva în România. E un fel de dragoste cu sila. Românii sunt departe de gândul de a se implica în ceva în Italia, orice ar fi, dacă nu e cu garanții. Că vorbele nu garantează nimic, mai ales pentru niște oameni care au fugit din țara lor fix din cauza asta. Îi rog pe cei care citesc acum, să comenteze la sfârșit pe pagina voastră și să ne spună ce înseamnă, din punctul lor de vedere, să fii integrat.

Italia este locul în care eu mă simt bine și pe care acum îl numesc acasă. Nu se știe ce surprize apar pe viitor în viața mea, dar cred că este o țară în care poți trăi bine. Este frumoasă în felul ei și bine organizată din foarte multe puncte de vedere. Noi, cei care am emigrat de foarte tineri, nu cred că ne gândim atât de mult în viitor. Pentru că am văzut ce înseamnă să ai așteptări de la o țară și să fii dezamăgit”, a declarat Sergiu Balaban într-un interviu acordat publicaţiei Rotalianul.  

Comenteaza