Cititul, ideal înainte de culcare. Care sunt cele mai bune cărţi pentru a încheia seara

Cititul, ideal înainte de culcare. Care sunt cele mai bune cărţi pentru a încheia seara
| Foto: mediafax.ro

Un studiu dezvăluie ce cărţi ajută la inducerea somnului şi cât trebuie să citim ca să adormim.

Aproape unul din 4 italieni doarme un număr insuficient de ore şi unul din 7 raportează o calitate nesatisfăcătoare a somnului. Nici celelalte ţări europene nu se descurcă bine.

În Spania, de exemplu, 10% din populaţie suferă de un fel de tulburare cronică de somn. Şi din Spania vine un studiu despre cărţile care te ajută să adormi şi despre lucruri care, în schimb, întârzie somnul, contribuind la insomnie.

„Insomnia este dificultatea de a dormi, în ciuda condiţiilor adecvate pentru a face acest lucru. Nu este doar dificultatea de a o începe, ci de a o menţine”, explică coordonatorul Grupului de Studiu a Somnului al Societăţii Spaniole de Neurologie, Ana Fernández Arcos.

Cu alte cuvinte, cineva care se trezeşte de multe ori în timpul nopţii sau se trezeşte cu o oră mai devreme decât şi-ar dori se poate spune că este insomniac. În timp ce insomnia acută (probleme cu somnul trei sau mai multe nopţi pe săptămână) se poate întâmpla oricui în perioade de stres sau suferinţă emoţională, experţii vorbesc despre insomnie cronică atunci când această situaţie durează cel puţin trei luni.

Potrivit lui Fernández, dormim mai rău din cauza „dificultăţii de a îmbina timpul liber cu viaţa de familie şi cea personală, după orele de lucru”, fapt care întârzie ora de culcare.

„Dispozitivele electronice emit o lumină care inhibă substanţele naturale, precum melatonina. Acest lucru ne menţine în permanenţă activi şi alerţi. Privirea reţelelor de socializare ne va face să ne gândim la un lucru şi la altul, trecerea de la un lucru la altul, iar acest lucru ne va împiedica să ne relaxăm”, spune expertul.

O tehnică bună pentru a obţine relaxarea mult aşteptată este lectura. „Lectura, în special pentru cei cărora le place, este o terapie ieftină şi convenabilă, care nu are efecte secundare”, încurajează Fernández. „Şi este bine pentru a ne deconecta de la tot ce s-a întâmplat în timpul zilei”.

Conform unui studiu realizat de Penguin Random House pe un eşantion de 504 cititori spanioli, 49,3% spun că citirea unei cărţi înainte de a merge la culcare îi relaxează. Conform datelor acestui sondaj, femeile preferă cărţile cu suspans sau mister (38%) şi romanele de dragoste (36%). Urmează thrillerele (27%) şi fantasy (19%).

Iar fantasy este şi genul preferat de bărbaţii spanioli, înainte de a merge la culcare (37%), urmat îndeaproape de cărţile istorice (36%). Pe de altă parte, 28% din acest segment de populaţie le place thrillerele, un procent foarte asemănător cu cel al celor care apreciază cărţile de aventură (27%) şi thrillerele (26%).

Vestea bună este că şi doar câteva pagini citite sunt suficiente pentru relaxare: conform unui studiu al Universităţii din Sussex, publicat în Journal of Applied Social Psychology, citind o carte care ne place chiar şi cu doar 6 minute înainte de mersul la culcare reduce nivelul de stres cu peste 60%.

Comenteaza