Foto Ai impresia că e un sat din Austria, dar ești în Cluj. Localitatea atrage mii de turiști, majoritatea străini

Ai impresia că e un sat din Austria, dar ești în Cluj. Localitatea atrage mii de turiști, majoritatea străini

Un sat din județul Cluj se aseamănă celor din Austria și se mândrește cu mii de turiști anual, în mare parte străini. 

"Ați fost recent în Sâncraiu? Parcă ești într-un sat din Austria! Trotuare pavate, drumuri asfaltate și marcate! Indicatoare la intersecții, maluri pietruite, poduri frumoase din lemn, flori peste tot, o primărie frumoasă! Să nu mai vorbim de poduri și alte lucrări de amploare.

Totul pus la punct și aranjat. No, asta înseamnă să fi un primar pentru oameni! Felicitări domnule Poka Gheorghe! PS: nu există scuze, îți trebuie doar voință și oamenii te vor urma!", se arată într-o postare publicată pe FB Info Poieni - judetul Cluj. 

Comuna Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkiraly) se află pe malul râului Călata, la 5 km de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brășoru și Horlacea. Ea este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă.

Istoria satului începe în 1288, când a fost atestat documentar. La mijlocul sec. XXl s-a unit cu un alt sat, denumit Senkral, aflat pe cealaltă parte a râului. Astfel a luat naștere Sâncraiul de astăzi, cunoscut pentru frumusețea locurilor încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă.

În sat mai funcționează și în prezent 13 ateliere de tâmplărie. Localitatea a primit denumirea de sat european pentru felul în care a ştiut să-și valorifice tradițiile, dar și pentru proiectele de salubrizare și infrastructură. Sătenii au format o rețea agroturistică coordonată de agenția de turism Davincze Tours.

Sâncraiu primeşte în fiecare an 10.000 de turişti în cele 46 de pensiuni. Turiştii găsesc nu doar cazare şi masă, ci şi un mic muzeu, în care pot să vadă mobilier şi ţesături vechi de 200 de ani. Mai multe detalii, AICI!

Comenteaza