A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel și creatorul legii care-i poartă numele

A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel și creatorul legii care-i poartă numele

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, creatorul teoriei privind evoluţia tehnologică a cipurilor de calculator, cunoscută drept "Legea lui Moore" s-a stins din viață în locuința sa din Hawaii.

Gordon Moore, inginerul care a introdus procesoarele "Intel Inside" în peste 80% din computerele personale din lume, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani, înconjurat de familie, în locuinsa sa din Hawaii, transmite Reuters.

Într-un articol pe care l-a scris în 1965, Moore a observat că, datorită îmbunătăţirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câţiva ani înainte.

Predicţia sa că această tendinţă va continua a devenit cunoscută sub numele de "Legea lui Moore" şi, modificată ulterior la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel şi a producătorilor rivali de cipuri să îşi orienteze agresiv resursele de cercetare şi dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adevereşte.

"Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic - sau cel puţin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile şi echipamentele de comunicaţii portabile personale", scria Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluţia PC-urilor şi cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul lui Moore, cipurile au devenit mai eficiente şi mai puţin costisitoare într-un ritm exponenţial, contribuind la impulsionarea unei mari părţi a progresului tehnologic mondial timp de jumătate de secol şi permiţând apariţia nu doar a computerelor personale, ci şi a internetului şi a giganţilor din Silicon Valley, precum Apple, Facebook şi Google, scrie Mediafax.

"Cu siguranţă este plăcut să fii la locul potrivit la momentul potrivit", a declarat Moore într-un interviu în jurul anului 2005. "Am fost foarte norocos să intru în industria semiconductoarelor la începuturile ei. Şi am avut oportunitatea de a creşte de la momentul în care nu puteam face nici măcar un singur tranzistor de siliciu la momentul în care am pus 1,7 miliarde de tranzistori pe un singur cip! A fost o călătorie fenomenală."

Comenteaza