Criza lovește încă un gigant. Intel taie din salariile celor de la conducere. CEO-ul va primi cu 25% mai puțin

Criza lovește încă un gigant. Intel taie din salariile celor de la conducere. CEO-ul va primi cu 25% mai puțin
| Foto: alexeynovikov - Depositphotos.com

Intel care se confruntă cu o scădere a veniturilor şi a profiturilor, reduce salariile la nivelul conducerii din întreaga companie pentru a face faţă unei economii şubrede şi pentru a păstra lichidităţile pentru un plan ambiţios de redresare.
 

Directorul executiv Pat Gelsinger îşi va reduce cu 25% salariul de bază, a anunţat marţi producătorul de cipuri. Echipa sa de conducere executivă îşi va vedea salariile diminuate cu 15%. Managerii seniori vor avea o reducere de 10%, iar salariile managerilor de nivel mediu vor fi reduse cu 5%, notează Bloomberg.

Măsura vine după o perspectivă sumbră a Intel de săptămâna trecută, când compania a prezis unul dintre cele mai proaste trimestre din istoria sa de peste 50 de ani. Concurenţa mai dură şi o încetinire bruscă a cererii de computere au anihilat profiturile şi au consumat rezervele de numerar ale Intel. În acelaşi timp, Gelsinger vrea să investească în viitorul companiei. El a început de doi ani un efort de redresare care are ca scop restabilirea leadership-ului tehnologic al Intel în industria cipurilor.

Între timp, Gelsinger va continua să folosească numerar pentru a recompensa acţionarii. Intel a declarat săptămâna trecută că îşi menţine angajamentul de a oferi un dividend competitiv. Analiştii au speculat că societatea ar putea reduce plăţile pentru a face faţă încetinirii economice.

Conform planului lui Gelsinger, compania doreşte să introducă noi tehnologii de producţie într-un ritm fără precedent. De asemenea, va construi noi fabrici în Europa şi în SUA şi va încerca să obţină comenzi de la alţi producători de cipuri ca producător externalizat. Această mişcare va pune Intel în competiţie directă cu Taiwan Semiconductor Manufacturing şi Samsung Electronics, două companii asiatice care au depăşit-o în clasamentul producătorilor de cipuri.

Și alți giganți taie din salarii

Intel nu este singura companie mare care reduce salariile directorilor executivi. Apple, unul dintre puţinii giganţi din domeniul tehnologiei care a renunţat la concedieri majore, reduce salariul directorului general Tim Cook cu peste 40%, până la 49 de milioane de dolari pentru 2023. Unele firme financiare de profil au făcut mişcări similare, Goldman Sachs Group Inc. CEO-ul David Solomon văzându-şi indemnizaţia pentru 2022 redusă cu aproximativ 30%, până la 25 de milioane de dolari.

Comenteaza