Un clujean care şi-a petrecut deja 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile pentru trafic de droguri speră să revină acasă. Curtea de Apel Cluj i-a aprobat a doua oară transferul

Un clujean care şi-a petrecut deja 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile pentru trafic de droguri speră să revină acasă. Curtea de Apel Cluj i-a aprobat a doua oară transferul
| Foto: colaj foto - surse: ciperchile.cl / latercera.com

Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu în ţară. Românul este încarcerat de 19 ani într-un penitenciar din Chile, unde a primit o condamnare de 30 de ani pentru trafic de droguri. 

După ce Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu în România, unde urmează să execute restul de pedeapsă, clujeanul speră ca, de data aceasta, hotărârea să fie pusă în aplicare și să fie adus în țară până la sfârșitul anului.

În 2021 a avut aceleaşi speranţe, când Curtea de Apel Cluj i-a aprobat transferul în România, unde urma să ispășească restul pedepsei, dar așteptarea lui a fost zadarnică deoarece nu a mai mers nimeni după el în Chile, aflând că transferul în țară i-a fost anulat, din motive neînțelese de el. Acesta a fost nevoit apoi să reia toate demersurile pentru transfer și a făcut greva foamei timp de 67 de zile.

Clujeanul George Rusu avea 37 de ani când a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri şi deja şi-a ispăşit 19 ani din pedeapsă într-un penitenciar din Chile.

El este singurul european dintre cei 2.500 de deținuți, pentru care conflictele și violența dusă la extrem fac parte din lupta pentru supraviețuire. Săptămânal, se raportează câteva decese în rândul celor închiși aici, care mor în urma altercațiilor cu alți deținuți, a transmis Gândul.ro

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Curtea de Apel Cluj i-a aprobat, pentru a doua oară, transferul în România. ”Curtea a hotărât să se facă transferul meu, posibil cât mai repede. Este o veste bună. Așteptăm ca hotărârea tribunalului să fie dusă la îndeplinire de serviciul Interpol. Dacă printr-o minune sau printr-o profundă speranță, până la sfârșitul anului aș fi acasă, ar fi ceva extraordinar”, a declarat pentru Gândul, George Rusu. 

Tribunalul din Colina, Chile, l-a condamnat pe clujean la iniţial la 8 de ani de închisoare sub acuzațiile de trafic de droguri, consum ilicit de droguri şi de constituire a unui grup infracţional organizat. Apoi condamnarea a fost schimbată la 30 de ani după nişte interceptări din închisoare şi adăugarea la pedeapsă a unor alte capete de acuzare.  

Clujeanul ar fi intrat în Chile sub numele maghiar Geza Gungvirt, pe parcurs autorităţile chiliene au aflat că cel capturat ar fi românul George Dan Rusu, a scris ciperchile.cl în 2008 într-un amplu reportaj despre povestea lui Rusu. 

Comenteaza