Procurorii militari care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie au minţit, spune DIICOT

Procurorii militari care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie au minţit, spune DIICOT
| Foto: mediafax-foto-andreea-alexandru

Şefii din Jandarmerie scapă de acuzaţiile din dosarul 10 august. DIICOT a clasat, azi, părţi din dosarul protestului. În ordonanţa de clasare se arată că multe din relatări aveau „interpretări cu încărcătură subiectivă”.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Procurorii DIICOT spun, în ordonanţa de clasare a unor bucăţi din dosarul protestului din 10 august, că forţele de ordine au acţionat pe măsura violenţelor provocate de manifestanţi. De asemenea, procurorii de la parchetul militar, care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie, au relatat fapte „necorespunzătoare”, scrie Mediafax.
 
„Aşa cum am văzut, în fundamentarea construcţiei juridice ce a stat la baza învinuirilor formulate în cauză de către Secţia Parchetelor Militare (SPM) s-au invocat fie stări de fapt necorespunzătoare adevărului materializat probator, fie stări de fapt cărora li s-au conferit interpretări cu încărcătură subiectivă evidentă, respectiv: 
 
Secţia Parchetelor Militare: ”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, în intervalul orar 20:30 – 22:00, au existat doar incidente izolate între un număr mic de participanţi la protest şi forţele de ordine, iar situaţia concretă din Piaţa Victoriei nu justifica o intervenţie în forţă” – se arată în ordonanţa obţinută de MEDIAFAX.
 
Filmările din dosar confirmă constatările efectuate la faţa locului de procurorul militar de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi infirmă aprecierile exprimate de Secţia Parchetelor Militare „în susţinerea construcţiei juridice ce avea să fundamenteze formularea învinuirilor în cauză”.
 
DIICOT mai spune că au fost protestatari care au fost violenţi, dând de înţeles că sunt vinovaţi pentru cele petrecute. Procurorii subliniază că Jandarmeria chiar a promovat pe Facebook, înainte de protest, mesaje prin care încurajau un protest paşnic.
 
„Apelurile/mesajele (...) par să fi fost ignorate cu desăvârşire de o bună parte dintre participanţii la adunarea publică de protest”. 
 
Procurorii mai precizează că afirmaţiile potrivit cărora evacuarea Pieţei a fost efectuată cu ”încălcarea atribuţiilor de serviciu” este neîntemeiată.
 
„Şi pentru că în mod repetat, copiii au fost invocaţi ca factori de potenţare subiectivă a victimizării persoanelor evacuate din piaţă, în cauză reţinem că niciun copil nu a fost victimă a vreunui act de violenţă şi nu a suferit vreo vătămare certificată medical sau medico-legal ca urmare a intervenţiei în forţă a jandarmilor”, mai punctează ordonanţa. 
 
Părţi din dosarul 10 august 2018 au fost clasate. Concret, şefii din Jandarmerie (Laurenţiu Casan, Ionuţ Sindile, Sebastian Cucoş şi fostul secretar de stat Mihai Chirică) scapă de tot de acuzaţii. DIICOT a mai spus că nici nu am avut lovitură de stat şi a clasat şi această bucată. Jandarmii care au lovit protestatarii vor fi în continuare cercetaţi, dar de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza