Polițiștii locali din Cluj-Napoca nu mai au voie să folosească body cam-urile. Au filmat când nu era nevoie

Polițiștii locali din Cluj-Napoca nu mai au voie să folosească body cam-urile. Au filmat când nu era nevoie

Poliția Locală din Cluj-Napoca a primit interdicție în a mai folosi dispozitivele de tip body camera în timpul intervențiilor, deoarece le-au folosit când legea nu le permitea acest lucru.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în urma unor investigații, a decis că Poliția Locală din Cluj-Napoca, în timpul intervențiilor, i-au filmat pe oameni când nu era cazul. În aceeași situație se află și Poliția Locală din Constanța și Poliția Locală Sector 4 din București.

“În ceea ce privește utilizarea body cam de instituții publice (...), s-a constatat că operatori precum UAT Cluj (Poliția Locală), UAT Constanța (Poliția Locală) și Primăria Sector 4 București (Poliție Locală) au încălcat prevederile art. 5 alin. (1) lit. a) raportat la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679, deoarece personalul Poliției Locale, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (imagine și voce), fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din GDPR.

De asemenea, evidențiem că prin hotărâri definitive din 2022 și 2023, instanțele de judecată au menținut deciziile ANSPDCP prin care se dispusese încetarea prelucrării și ștergerea imaginilor colectate de poliția locală, în urma controalelor prin care se constatase lipsa de legalitate a respectivelor prelucrări de date (în litigiile cu UAT Cluj - Poliția Locală și UAT Constanța - Poliția Locală)”, se arată într-un comunicat ANSPDCP.

Curtea de Apel București, în litigiul cu UAT Cluj, le-a interzis polițiștilor de la Poliția Locală Cluj-Napoca să folosească body cam-urile și să steargă sistemul de evidență a datelor cu caracter personal.

“Autoritatea pârâtă a constatat încălcarea Regulmentului (UE) 2016/679, deoarece personalul Direcției Generale de Poliţie Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor şi activităţilor specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip „Body-Worn Camera" (imagine şi voce), începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului şi fără îndeplinirea vreunei alte condiţii prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deşi potrivit art. 5 alin. (1) lit. a din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată.

În consecință, prin Decizia contestată s-a impus reclamantei să înceteze orice operațiune sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor audio-video de tip ”Body - Worn Camera” și să șteargă sistemul de evidență a datelor cu caracter personal constituit ca urmare a utilizării unor astfel de sisteme”, se arată în comunicatul menționat.

Comenteaza