Justiția online susţinută de la Cluj: Proiect de modificare a Codului de Procedură Civilă

Justiția online susţinută de la Cluj: Proiect de modificare a Codului de Procedură Civilă
| Foto: norma.uz

Un judecător de la Curtea de Apel București și un avocat din Baroul Cluj au conceput un proiect revoluționar de modificare a Codului de Procedură Civilă (CPC) prin introducerea capitolului ”Judecata la distanţă”.

Proiectul prevede modificarea şi completarea Codului de Procedură Civilă pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă şi este promovat de Forumul Judecătorilor din România.

Încă de anul trecut avocatul Călin Viorel Iuga, din cadrul Baroului Cluj, a fost un susținător al justiției online și a luat poziție de la începutul crizei pentru adaptarea justiției la nevoile actuale.

Apelul Forumului Judecătorilor din România din 29 aprilie 2020 solicită restrângerea procedurilor orale în fața instanțelor judecătorești, în contextul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2. Acesta a avut un ecou în rândul profesioniştilor dreptului, fiind schiţat un proiect curajos de modificare a legislaţiei în materie civilă.

Judecătorul Ionuț Militaru de la Curtea de Apel Bucureşti a precizat: “Justitia este un serviciu public esențial pentru funcționarea societății, care trebuie sa rămână accesibil în orice condiții. Cât timp societatea însăşi evoluează tehnologic, justiția trebuie să o urmeze sau chiar sa fie cu un pas înainte, cel puțin din perspectiva disponibilităţii de a oferi soluții flexibile părților interesate", scrie clujust.ro.

Comenteaza