Bilanțul Curții de Apel Cluj pentru anul 2023: Activitate performantă, în ciuda crizei de personal

Bilanțul Curții de Apel Cluj pentru anul 2023: Activitate performantă, în ciuda crizei de personal
| Foto: Ziua de Cluj

Curtea de Apel Cluj a prezentat, miercuri, bilanțul de activitate pentru anului 2023. Din acest bilanț reiese că există un deficit mare de personal, iar judecătorii au de soluționat un număr considerabil de dosare.

La bilanț au fost prezenți, ca invitați, Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, Daniel Ciumărnean, Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Flavia Maier, decan al Baroului Cluj, precum și președinții instanțelor din raza Curții de Apel Cluj.

Analiza datelor statistice arată că, per ansamblu, instanțele din raza Curții de Apel Cluj au rămas performante, deși există o criză mare de personal.

La nivelul Curții de Apel Cluj, ca instanță de sine stătătoare, operativitatea a înregistrat o creștere semnificativă, de 9 procente, de la 94,8 % în 2022, la 103,8 % in 2023.De asemenea, numărul cauzelor soluţionate la nivelul tuturor instanţelor din raza Curţii de Apel Cluj este în creştere, în ciuda deficitului de personal. În anul 2023 au fost soluţionate 151.122 dosare, cu aproximativ 5.000 de dosare mai multe decât în anii 2022 şi 2021, și cu peste 16.500 dosare mai mult decât în anul 2020.

"Cea mai gravă problemă cu care s-au confruntat instanțele de judecată în 2023 a continuat sa fie aceea a deficitului de judecători. Astfel, la finalul anului 2023, la nivelul Curții de Apel Cluj şi al instanțelor din raza sa de activitate erau vacante 48 de posturi de judecători, deficit in continuare îngrijorător si încă vădit disproporționat fata de anii: 2019, când erau doar 10 posturi vacante la nivelul întregii jurisdicții a Curții, 2020, când erau 30 de posturi vacante si 2021, când se înregistrau 40 de posturi vacante.

Acestora li se adaugă şi un număr semnificativ de posturi temporar vacante, în cazul suspendării raporturilor de muncă din diverse cauze (boala, maternitate etc.). Deși situația posturilor vacante la finele anului 2023 s-a îmbunătățit fata de anul precedent, când se înregistrau 58 de posturi vacante, aceasta rămâne in continuare gravă, consecințele manifestându-se cel mai vizibil in scăderea operativității la nivelul judecătoriilor și tribunalelor din raza curții. În mod inevitabil, funcționarea în ultimii ani a instanțelor din raza curții cu o lipsa considerabilă de judecători a avut drept consecință creșterea numărului dosarelor rămase în stoc, ceea ce înseamnă că efectele acestei crize se vor resimţi o perioadă importantă de timp chiar şi după ce posturile vacante vor fi ocupate", se arată în bilanţul Curţii de Apel.

În ceea ce privește Curtea de Apel Cluj, în anul 2023 s-a menținut situația din anul anterior, în care şi-au desfășurat activitatea un număr de 56 judecători, perpetuându-se astfel recordul negativ față de anul 2021, când au activat în cadrul Curții 59 de judecători, respectiv față anul 2020, când au fost în activitate 61 de judecători.

În ciuda dificultăților generate de creșterea de la an la an a posturilor vacante, Curtea de pel Cluj s-a încadrat, şi în 2023, în gradul de performanță “foarte eficient”, calificativ care a fost obținut în mod constant, începând cu anul 2015, conform sursei citate.

Magistrații clujeni sunt încărcați de dosare, cele mai multe fiind cele legate de traficul de droguri

Numărul dosarelor din ultimii ani a fost din ce în ce mai mare.

"Judecătorii Curții au soluționat in anul 2023 un număr de 9.811 dosare. Numărul cauzelor soluționate, deși in ușoară scădere fata de anul anterior (10.671), se păstrează la un nivel mai ridicat raportat la anii 2021 si 2020, când in instanță au activat un număr mult mai mare de judecători, astfel cum rezulta din datele anterior prezentate", se mai arată în bilanț.

Cele mai frecvente dosare înregistrate pe rolul Curţii de Apel în materie penală au fost cele având ca obiect infracțiuni la regimul circulației, înregistrându-se în apel 315 dosare cu obiectul „conducere sub influenta băuturilor alcoolice” si 221 dosare cu obiectul „conducere fără permis”.

Există o creștere a cauzelor având ca obiect trafic de droguri, consum de droguri şi măsuri preventive în cauzele cu droguri sau substanţe cu risc. Numărul cauzelor privind drogurile, nou înregistrate pe rolul Curţii de Apel Cluj, s-a dublat în 2023 faţă de anul 2020: dacă în 2020 se înregistrau 458 dosare, acestea au crescut la 704 dosare în 2021, la 789 dosare în 2022 şi la 949 dosare în 2023.

„Curtea de Apel Cluj este o instituție de elită a sistemului judiciar și m-am bucurat să fiu astăzi prezentă la această reuniune de bilanț. Investim în sistemul de justiție dar nu trebuie să uităm că oamenii așteaptă din partea noastră măsuri care să răspundă preocupărilor de zi cu zi, care să le dea siguranță atunci când se simt în pericol. Ne-am asumat, la nivelul Guvernului, la nivelul Ministerului Justiției, promovarea agendei anti-drog. Drogurile sunt o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm. Inclusiv pe rolul Curții de Apel Cluj numărul de dosare în cauzele cu droguri sau substanțe cu risc au crescut în ultimii ani", a declarat Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în cadrul unei conferințe.

De asemenea, preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Dana Gîrbovan, a precizat că instanţa pe care o conduce a obţinut calificativul foart bine, deși există foarte multe dificultăți.

Comenteaza