Cifrele industriei de jocuri video din România: Business de peste 200 mil. dolari și peste 6.000 de angajați

Cifrele industriei de jocuri video din România: Business de peste 200 mil. dolari și peste 6.000 de angajați
| Foto: Ubisoft

17% din studiourile din România care produc jocuri video se află la Cluj.

Potrivit Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depăşit 200 milioane de dolari. Suma reprezintă o creştere de 14,65% faţă de anul 2018, iar situaţia se poate îmbunătăţi în continuare.

„Urmează 5 ani definitorii în care industria locală trebuie să-şi demonstreze potenţialul creativ, să producă titluri originale de mare impact internaţional. Este şi o oportunitate pentru Statul Român să sprijine acest sector cu potenţial. Un exemplu de succes la care ne raportăm des este Polonia, care are un veritabil brand de ţară – seria de jocuri „The Witcher”, jocuri ce s-au bucurat de un enorm succes internaţional. De asemenea, Polonia are un număr record (peste 50) de companii dezvoltatoare de jocuri listate pe bursă, este un sector important pentru economia lor. Toate aceste succese s-au întâmplat şi cu ajutorul statului, care oferă diverse scheme de ajutor şi de stimulare a industriei dar si datorită accesului la investitori privaţi (locali sau din străinătate). Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanţările acestora”, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.

Reprezentanţii RGDA susţin că în 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create parţial în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming. Este vorba, printre altele, de Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Watch Dogs:Legion şi FIFA20. De asemenea, în studiourile locale au fost lansate titluri precum Bossgard, Gibbous – A Chtulhu Adventure, Raiders of the Lost Island şi Yaga care au fost apreciate la nivel internaţional.

Conform statisticilor, în România cele mai multe studiouri se află în Capitală. 59% dintre studiourile româneşti sunt în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov.

În industria în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video, în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10,3% din studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3.4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza