Zelenski spune că Ucraina a îndeplinit toate cerinţele pentru aderarea la UE: „Ungaria blochează”

Zelenski spune că Ucraina a îndeplinit toate cerinţele pentru aderarea la UE: „Ungaria blochează”
| Foto: Arhivă

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina îndeplinește toate cerinţele de aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut miercuri la Oslo că ţara a îndeplinit toate cerinţele pentru ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar a anticipat că summitul european care va aborda această chestiune nu va fi uşor din cauza opoziţiei premierului ungar Viktor Orban.

Zelenski: „Ungaria blochează”

„Este un fapt că Ungaria blochează. În ce ne priveşte, noi am fost foarte constructivi. Am făcut absolut totul, am urmat toate recomandările Comisiei Europene, toate recomandările partenerilor noştri", a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit agenţiei EFE.

Ucraina are un singur plan, acela de a adera la UE, pentru că „este alegerea noastră, alegerea poporului nostru", a adăugat preşedintele Zelenski, sosit într-o vizită neanunţată în Norvegia după cea a fost în SUA, pentru a obţine mai mult sprijin occidental în războiul cu Rusia.

Într-o scrisoare deschisă publicată în Financial Times, cinci lideri ai statelor nordice cu care Zelenski se întâlneşte la Oslo (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda) au subliniat că „Ucraina nu se poate apăra în faţa Rusiei doar cu vorbe". „Războiul nu se câştigă fără arme", amintesc cei cinci lideri, insistând că "nu este momentul de a slăbi" ajutorul pentru Ucraina.

După o primă etapă în Argentina, unde a asistat la învestirea preşedintelui ultraliberal Javier Milei, preşedintele ucrainean s-a deplasat la Washington pentru a încerca să obţină noi fonduri, dar a plecat de acolo fără a reuşi să convingă Congresul divizat în această chestiune să aprobe un nou ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând doar că a primit semnale „pozitive".

Viktor Orban pune „bețe în roate” Ucrainei

Ucraina aşteaptă şi din partea UE aprobarea unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, plus începerea negocierilor de aderare la UE, teme aflate pe agenda summitului european de joi şi vineri, dar premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că în ambele chestiuni ar putea bloca prin veto o decizie favorabilă Ucrainei.

„Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a afirmat Orban într-un interviu publicat vineri de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an „peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

Comenteaza