Viktor Orban o ține pe a lui: „Sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut efect invers”

Viktor Orban o ține pe a lui: „Sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut efect invers”

Premierul Ungariei, Orban Viktor, spune că sancţiunile UE împotriva Rusiei au avut "efect invers": "Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile".

Orban a criticat dur sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, despre care a spus că "s-au întors împotriva sa", determinând creşterea preţurilor la energie, relatează Reuters.

Premierul maghiar, aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate antidemocratice la Bruxelles, a îndemnat la o încetare a focului pentru a pune capăt războiului şi a spus că sancţiunile împotriva Rusiei au afectat grav economia europeană.

Viktor Orban, care a fost reales pentru un al 4-lea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu o inflaţie în creştere, cu o scădere a încrederii consumatorilor şi cu perspectiva unei recesiuni anul viitor. El a declarat în Parlament că nu este o surpriză că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, în urma cărora Giorgia Meloni pare să conducă cel mai de dreapta guvern italian de după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Putem spune cu siguranţă că, în urma sancţiunilor, populaţia europeană a devenit mai săracă, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi", a spus Orban: "Arma s-a întors împotriva noastră, Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile". "Aşteptăm un răspuns, întreaga Europă aşteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru", a spus el.

Orban a folosit anterior acest instrument de campanie pentru a consolida sprijinul intern pentru partidul său Fidesz cu privire la politici precum drepturile homosexualilor sau migraţia. Orban a declarat că guvernul său şi-a revizuit strategia energetică pe termen lung şi că îşi propune să revizuiască sistemul energetic şi să prelungească durata de viaţă a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiţii mari planificate să fie finanţate cu ajutorul fondurilor UE.

"Dacă birocraţii de la Bruxelles nu ne dau aceşti bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obţine fondurile necesare din alte surse financiare", a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuţiile cu UE şi cu "alţi parteneri internaţionali". El nu a oferit detalii.

Comenteaza