Uniunea Europeană discută un statut de protecție pentru refugiații ucrainieni

Uniunea Europeană discută un statut de protecție pentru refugiații ucrainieni

Miniştrii de interne din ţările membre s-au reunit de urgenţă la Bruxelles pentru a organiza primirea ucrainenilor care se refugiază în faţa ofensivei ruse şi pentru a discuta despre acordarea unei protecţii temporare automate acestora. 

"Trebuie să vedem ce statut se poate acorda acestor persoane care fug din teritoriul ucrainean în condiţii extrem de dificile", a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, a cărui ţară exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, sosind la reuniune.

Este vorba "mai întâi" de a-i primi "cât mai bine posibil în Polonia şi în ţările vecine, să vedem cum pot fi ajutaţi în mod umanitar şi apoi să vedem cum, în Europa, li se poate acorda această protecţie" prevăzută în cadrul unei directive din 2001, a indicat el.

Acest regim, instituit ca răspuns la conflictul în fosta Iugoslavie, dar care nu a fost niciodată utilizat, prevede acordarea unei protecţii temporare în caz de aflux masiv al unor persoane strămutate şi măsuri pentru a repartiza între ţări ale UE efortul de primire a acestor refugiaţi.

"Franţa va pune acest subiect pe ordinea de zi", a sus Darmanin.

Recurgerea la această directivă a fost cerută de Belgia.

"Trebuie garantată o protecţie la nivel european", a cerut secretarul de stat belgian responsabil de azil şi migraţie, Sammy Mahdi. Suntem "într-un moment istoric pentru Uniunea Europeană, un moment în care trebuie luate decizii curajoase. Voi propune astăzi activarea acestei directive cât mai rapid posibil", a spus el.

"Este cel mai bun moment pentru a recurge la ea", a apreciat de asemenea comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson, precizând că va face o propunere în acest sens.

"Aceasta poate fi o opţiune, nu mă opun ei", a reacţionat ministrul suedez pentru integrare şi migraţii, Anders Ygeman, considerând că europenii trebuie să-şi asume "responsabilităţile împreună".

"Esenţialul este să se găsească soluţii nebirocratice astfel încât să poată fi primiţi rapid aceşti refugiaţi", a remarcat ministrul german de intern Nancy Faeser.

Pe moment, "problema nu este atât repartizarea, cât examinarea modului în care putem ajuta ţările vecine" Ucrainei, în special "cu un sprijin logistic pentru Polonia", a spus ea.

Circa 368.000 de refugiaţi au fugit din calea luptelor în Ucraina de la invazia rusă declanşată joi, din care mai mult de jumătate au intrat în Polonia, iar numărul lor "continuă să crească", potrivit ONU şi autorităţilor poloneze.

Cetăţenii ucraineni pot intra în prezent în UE fără viză pentru o perioadă de trei luni. 

Comenteaza