O ţară din Europa începe testarea în masă a populaţiei pe 4 decembrie

O  ţară din Europa începe testarea în masă a populaţiei pe 4 decembrie
| Foto: tevafarmacia.es

În perioada 4-7 decembrie va avea loc o campanie de testare a populaţiei pentru COVID-19 prin teste antigen rapide, cu ajutorul cărora guvernul unei ţări din Europa speră să poată relaxa restricţiile antiepidemice înainte de sărbători.

Este vorba despre regiunile austriece Tirol şi Vorarlberg unde se va desfăşura în perioada 4-7 decembrie campania de testare a populaţiei pentru COVID-19 prin teste antigen rapide, cu ajutorul cărora guvernul austriac speră să poată relaxa restricţiile antiepidemice înainte de sărbători, relatează miercuri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Aceste două regiuni din vestul Austriei (la fel ca alte trei din cele nouă ale ţării) au un indice al infectărilor peste media naţională.

Testarea voluntară a populaţiei din Tirol şi Vorarlberg se va desfăşura în paralel cu testarea personalului didactic din întreaga ţară înaintea redeschiderii şcolilor pe 7 decembrie, după ce timp de trei săptămâni activitatea didactică s-a desfăşurat online. Va urma apoi, în următoarele două zile, testarea de asemenea prin teste antigen rapide a poliţiştilor la nivel naţional.

Regiunea Salzburg va începe testarea masivă pe 12 şi 13 decembrie, cu o săptămână înaintea datei prevăzute pentru testarea în restul Austriei.

Organizarea acestei campanii de testare, inspirată din cea organizată în premieră în Slovacia vecină pentru detectarea şi izolarea cazurilor pozitive asimptomatice, se realizează cu sprijinul armatei. Pentru această campanie se va apela la logistica folosită în mod obişnuit pentru alegeri şi ea va fi de asemenea un exerciţiu pentru desfăşurarea anul viitor a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Guvernul austriac a insistat miercuri că testarea populaţiei este doar un element al strategiei antiepidemice. ''Obiectivul este să reducem lanţul de infectări'', a semnalat cancelarul Sebastian Kurz, care a avertizat asupra necesităţii respectării în continuare a măsurilor preventive.

Testele antigen rapide au o acurateţe mai redusă decât testele moleculare PCR, dar avantajul lor este că oferă rezultatul în timp scurt şi permit identificarea unor cazuri de infectare care altfel ar fi rămas nedescoperite.

În Austria, ţară care a înregistrat în ultimele 24 de ore 5.802 noi cazuri de COVID-19, este în vigoare un nou lockdown pentru limitarea epidemiei, cu restaurante, baruri şi magazine neesenţiale închise şi cu limitarea deplasărilor doar pentru cumpărături, plimbări scurte, motive esenţiale şi mersul la serviciu când telemunca nu este posibilă.

Comenteaza