Comisia Europeană recomandă eliminarea parţială şi treptată a restricţiilor de călătorie către UE după 30 iunie

Comisia Europeană recomandă eliminarea parţială şi treptată a restricţiilor de călătorie către UE după 30 iunie

CE recomandă statelor membre ale spaţiului Schengen şi țărilor asociate spaţiului Schengen să elimine controalele la granițele interne până la 15 iunie 2020, dar şi să prelungească restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE până la 30 iunie.

“Având în vedere că situaţia în materie de sănătate din anumite ţări terţe rămâne critică, Comisia nu propune în acest stadiu o ridicare generală a restricţiilor de călătorie. Restricţiile ar trebui eliminate pentru ţările selectate de comun acord de statele membre, pe baza unui set de principii şi criterii obiective – printre care se numără situaţia în materie de sănătate, capacitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriilor şi criteriul reciprocităţii, ţinând cont de date provenite din surse relevante, cum ar fi ECDC şi OMS.

Întrucât călătorii care intră în UE pot circula liber dintr-o ţară în alta, este esenţial ca statele membre să îşi coordoneze deciziile privind ridicarea restricţiilor de călătorie. Acesta este motivul pentru care statele membre ar trebui să convină asupra unei liste comune a ţărilor din afara UE pentru care restricţiile de călătorie pot fi ridicate începând cu 1 iulie, care să fie revizuită periodic”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Pentru statele faţă de care se menţine restricţia, CE propune extinderea categoriilor de călători autorizaţi pentru a-i include, spre exemplu, pe studenţii străini. În plus, Comisia Europeanaă va emite orientări destinate statelor membre pentru a se asigura că reluarea operaţiunilor legate de vize în străinătate este coordonată cu eliminarea treptată a restricţiilor, notează Mediafax.

Comenteaza