Ţara în care nimeni nu a murit de coronavirus. Care este secretul

Ţara în care nimeni nu a murit de coronavirus. Care este secretul
| Foto: wildsalmoncenter.org

Insulele Feroe, un mic arhipelag aflat în nordul Oceanului Atlantic, a reușit să gestioneze foarte bine criza. În teritoriul în care trăiesc circa 52 de mii de oameni, s-au efectuat deja 6.270 de teste, ceea ce înseamnă că mai bine de 10% din populație a fost controlată.

Pandemia de coronavirus a lovit aproape toate colțurile planetei. Pe 22 aprilie, numărul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a depășit 2,5 milioane, în timp ce peste 180.000 de persoane au murit.

Până acum, niciun cetățean din Insulele Feroe nu a decedat din cauza noului coronavirus. Au fost depistate 185 de cazuri, iar 178 dintre pacienți și-au revenit deja. Potrivit Euractiv, o singură persoană a avut nevoie de spitalizare. Aceeași sursă subliniază că autoritățile de la Torshavn au capacitatea de a efectua 600 de teste pe zi, pe care le prelucrează în mai puțin de opt ore.

Insulele Feroe a fost atât de pregătită în fața pericolului COVID-19 pentru că a fost afectată, în urmă cu 20 de ani, de o epidemie. La începutul anilor 2000, industria peștelui din Faroe - care însumează 90% dintre exporturile arhipelagului - a fost lovită de o boală virală care cauza anemie în somon (ISAV).

Atunci, oficialii locali au investit în echipamente de testare și laboratoare moderne care să asigure sănătatea locuitorilor. Guvernul arhipelagului a decis să investească în echipamente de testare avansate și să înființeze un laborator dedicat pentru a asigura sănătatea peștilor și a menține economia funcțională. Acum era doar o chestiune de adaptare a acestuia pentru testele umane.

Fostul ministru al Finanțelor Feroe, Kristina Háfoss, a explicat pentru Euractiv modul în care autoritățile sanitare au luat decizia de a consolida capacitatea și modul de funcționare al laboratorului până la sfârșitul lunii februarie. „Dacă testele trebuiau trimise în Danemarca pentru analiză, ar fi trebuit să treacă câteva zile înainte ca rezultatele să fie gata. Acest lucru nu ar fi făcut posibilă respectarea strategiei actuale ”, a spus Háfoss.

Nu este prima dată când testarea peștilor s-a dovedit utilă în timpul crizelor sanitare. În 2009, gripa porcină sau virusul H1N1 s-au îndreptat spre Insulele Feroe și această experiență a ajutat laboratoarele să se pregătească pentru momentul actual.

Háfoss a subliniat că un avantaj suplimentar al utilizării echipamentelor destinate tratării bolilor de pește „dă mai multă flexibilitate în ceea ce privește furnizorii decât majoritatea spitalelor și laboratoarelor, ceea ce ar trebui să faciliteze reîncărcarea în cazul în care rămân fără kituri de testare și alte livrări”.

Alte țări s-au lovit obstacole în achiziționarea de dispozitive și echipamente medicale. Săptămâna trecută, Marea Britanie a descoperit că milioanele de kituri de testare a anticorpilor pe care le-a comandat nu sunt potrivite pentru utilizare și Olanda și-a dat seama că un lot de ventilatoare nu a fost corect, mai scrie Euractiv.

Comenteaza