Pacienţii critici cu COVID ar putea fi salvaţi folosind inducerea hipotermiei terapeutice

Pacienţii critici cu COVID ar putea fi salvaţi folosind inducerea hipotermiei terapeutice
| Foto: wp.com

Un grup de medici de la un spital din New York a descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate salva pacienţii critici, conectaţi la ventilatoare. După 48 de ore de răcire a corpului până la 34, 5 grade C, pacienţii au avut un nivel ridicat de oxigen. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Mai mulţi medici de la un spital din New York au descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate duce la deconectarea de la ventilatoare a pacienţilor aflaţi în stare critică. Au aplicat metoda reducerii temperaturii corpului  pe 4 pacienţi conectaţi la ventilatoare. După 48 de ore în care temperatura lor a fost de numi 34, 5 grade C, toţi 4 au avut un nivel ridicat de oxigen iar doi au fost scoşi de pe aparate. 

Practic această nouă stare îi ajută pe aceşti pacienţi să aibă o rată metabolică scăzută, fapt care împiedică organismul să folosească multă energie.

Medicii noştri cunosc această tehnică. O folosesc pentru chirurgia cardiovasculară de exemplu, când scad temperatura corpului pentru a proteja creierul în timpul intervenţiilor pe cord deschis. Nu este exclus să fie folosită şi în România pe viitor, însă mai este nevoie de studii pe mai mulţi pacienţi. Cert este că specialiştii americani văd potenţialul imens al acestei metode şi  o vor folosi tot mai mult în viitorul apropiat. 

Radu Ţincu, medic specialist ATI Toxicologie Floreasca spune că această metodă nu este lipsită de riscuri. ”Scăderea ratei metabolice înseamnă o scădere a emisiilor de dioxid de carbon şi o scădere a producţiei de acizi.

În cazul pacienţilor cu coronavirus care au şi hipertermie, deci o temperatură ridicată, această rată metabolică se accelerează. Este o inducere, aşa numita stare de hibernare pe care anumite animale o au, tocmai pentru reducerea acestei rate metabolice. Există riscuri ale acestei răciri a organismului, în primul rând există riscul de a dezvolta anumite aritmii cardiace, pentru că tot orgnismul este supus la o temperatură scăzută, există riscul de a dezvolta anumite dezechilibre electrolitice.

Metoda răcirii pacienţilor cu coronavirus nu va reprezenta niciodată o metodă de tratament, este mai degrabă o metodă salvatoare, care, dacă va fi implementată la scară largă va fi doar pentru pacienţii care sunt în stare gravă, cu prognostic rezervat”, a declarat Radu Ţincu.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza