Vor să bată palma pentru hidrocentrala de la Tarniţa

Vor să bată palma pentru hidrocentrala de la Tarniţa
Chinezii au sosit la Cluj. Investitorii asiatici sunt interesaţi să demareze proiectul din comuna Râşca.

O delegaţie de investitori chinezi a ajuns la Cluj-Napoca în cursul zilei de astăzi. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, oamenii de afaceri sunt interseaţi să investească în hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Costurile ar urma să ajungă la 1,2 miliarde de euro.

Amenajarea hidroenergetică Tarniţa e punctul de plecare al celui mai important proiect energetic din Cluj, centrala de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Acumularea Tarniţa constituie pentru acest proiect lacul inferior, în vreme ce lacul superior se va realiza pe platoul Lăpuşteşti, la o diferenţă de nivel de 550 m, explică Dorin Chiorean, director de program la Hidroelectrica Bucureşti.

Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW.

Vezi aici detalii despre proiect

Comenteaza