Val de şomeri după dezastrul de la bac

Val de şomeri după dezastrul de la bac
Rezultatele catastrofale de la examenul de bacalaureat au dus la dublarea numărului
de absolvenţi intraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj.


Numărul de persoane intrate după luna iulie în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conducerea instituţiei fiind nevoită să ceară o suplimentare de fonduri de la bugetul de stat în valoare de aproximativ 1, 4 milioane de lei.

„În evidenţele AJOFM, au intrat, până la data de luni, 1. 140 de absolvenţi din acest an. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au venit în evidenţele noastre 540 de absolvenţi. Avem o creştere a numărului de absolvenţi din evidenţele noastre cu 100% mai mare decât anul trecut", a declarat Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj. Tinerii beneficiază de ajutorul de şomaj timp de câteva luni. „Ei primesc indemnizaţia de şomaj timp de şase luni. Ca să beneficieze de acest ajutor, trebuie să se fii înscris în evidenţele noastre la 60 de zile de la data absolvirii. Dacă se înscriu mai târziu, beneficiază de alte servicii ale AJOFM, dar nu şi de aceste sume de bani", a explicat Don.

Valoarea indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţii de liceu sau de studii superioare este de 50% din salariul minim pe economie. „Această creştere a numărului de persoane din evidenţele AJOFM poate fi asociată cu situaţia de la bacalaureat, dar şi cu faptul că mulţi absolvenţi de studii superioare sunt în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, poate fi vorba şi de situaţia financiară dificilă a familiei, în cazurile în care unul dintre părinţi şi-a pierdut locul de muncă", a mai spus Don.

Bugetul instituţiei pe anul 2012 a fost rectificat ca urmare a cheltuielilor apărute o dată cu apariţia noilor şomeri. „Prin lege, în momentul în care bugetul nu ajunge, el este rectificat automat, există o obligativitate a Guvernului ca să se facă o rectificare. Am solicitat o rectificare a bugetului pe anul 2012 încă din luna iulie de când am făcut o analiză. Totodată, am făcut o solicitare pentru urgenţe majore", a adăugat directorul AJOFM. Conform lui, o parte din suma care a fost suplimentată va fi destinată şi unor lucrări de reparaţii.

„În suma solicitată am inclus şi reparaţiile la clădirea din Turda care are probleme cu acoperişul şi la cea de pe strada Coşbuc. Clădirea în care funcţionăm are nevoie de reparaţii, fiind şi monument istoric. În vara aceasta, după o ploaie mai consistentă au picat bucăţi de tencuială din zona pasarelei care face legătura cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. În total, pentru aceste reparaţii şi pentru persoanele noi intrate în evidenţe am cerut suplimentarea bugetului cu 1.388.600 de lei", a mai spus şeful AJOFM.

1.800 de locuri vacante pentru şomeri în judeţul Cluj

Şomerii clujeni, cu sau fără diplomă de bacalaureat, au posibilitatea de a se angaja pe unul dintre cele 1.800 de locuri de muncă din evidenţele AJOFM. Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru şoferi, confecţioneri, agenţi comerciali. „Absolvenţii de liceu pot lucra ca şi agenţi comerciali, curieri, ospătari, ajutori de bucărati, barmani, confecţioneri textili, îngrijitori de clădiri sau bucătari. Noi avem o serie de cursuri gratuite în aceste domenii", a precizat Daniel Don, şeful AJOFM Cluj.

 

Comenteaza