Un raport desfiinţează primăria după ce a mutat romii de pe Coastei la Pata Rât

Un raport desfiinţează primăria după ce a mutat romii de pe Coastei la Pata Rât
Spaţiul mediu de locuit abia depăşeşte 4 metri pătraţi, iar fiecare toaletă e folosită la comun de cel puţin 17 persoane. Aproape toţi locuitorii spun că în casele lor a apărut mucegaiul iar 11 dintre case nu au electricitate. Vorbim despre casele unde au fost mutaţi romii de pe strada Coastei, în vecinătatea rampei de gunoi Pata Rât, conform unui raport publicat în această lună.

Raportul indică faptul că venitul mediu pe familie a scăzut cu 30% iar 28% dintre adulţii care lucrau înainte de evacuare sunt acum şomeri. Unul din doi adulţi din comunitate e şomer.

În decembrie 2010 reprezentanţi ai autorităţilor municipale din Cluj-Napoca au informat locatarii din strada Coastei cu privire la faptul că trebuie să depună o cerere de acordare a unei locuinţe sociale pentru persoane fără adăpost până la prânz în ziua următoare. A doua zi, tuturor persoanelor li s-a solicitat să îşi împacheteze lucrurile. În 17 decembrie aproape 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi poliţie, însoţite de camioane şi buldozere au trecut la evacuarea a 56 de familii: 40 dintre acestea deţineau locuinţele în chirie de la Consiliul Local, restul locuiau ilegal în zonă. Locuinţele acestora au fost demolate. "Autorităţile nu au prezentat acte care să autorizeze evacuarea", arată raportul.

"Aceasta s-a efectuat la o temperatură exterioară de minus 10 grade Celsius, contrar prevederilor legale române cu privire la interzicerea unor astfel de acţiuni în perioada de iarnă. Bunurile personale, mobilă, parchet, geamuri au fost distruse cu ocazia demolării. Terenul din strada Coastei a fost acordat Bisericii Ortodoxe Române la scurt timp după alegerile electorale, motiv pentru care unii analişti politici consideră mutarea ca fiind o acţiune calculată politic".

Pata Rât constituie o zona limitrofă a municipiului, localizată la aproximativ şapte kilometri de centrul oraşului Cluj-Napoca. Este singura zonă de depozitare a deşeurilor din oraş, operaţională din anul 1973. Rezidenţii din Pata-Rât cărora le-au fost acordate locuinţe modulare de către
municipalitate nu au siguranţa posesiei: contractele lor expiră în anul 2013. Ei declară că autorităţile municipale le-au spus în mod neoficial că locuinţele nu vor mai fi disponibile pentru
ei. După ce au fost deja evacuaţi din strada Coastei, rezidenţii se tem că vor fi evacuaţi din
nou şi mutaţi într-o zonă mai izolată decât în prezent. Situaţia este în mod particular precară
pentru cei care locuiesc în spaţii improvizate. Aceştia declară că reprezentanţii autorităţilor le-au spus să îşi ridice construcţii în Pata-Rât însă nu au nici un fel de documentaţie sau permisiune cu privire la respectivele locaţii, ceea ce scade probabilitatea ca ei să primească o acomodare alternativă adecvată în cazul unei noi evacuări.

Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) este o organizaţie internaţională de interes public care îşi desfăşoară activitatea în domeniul combaterii rasismului faţă de romi şi a încălcării drepturilor omului în ceea ce-i priveşte pe romi. Abordarea ERRC implică preluarea în instanţă a cazurilor strategice, advocacy la nivel internaţional, dezvoltare de cercetări şi politici, precum şi derularea de programe de formare pentru activiştii romi. ERRC are statut consultativ pe lângă Consiliul Europei şi pe lângă Consiliul Economic şi Social al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Comenteaza