Un primar PSD din Cluj l-a angajat pe avocatul Pavel Abraham pentru că "îl apără și pe Bercea Mondial"

Un primar PSD din Cluj l-a angajat pe avocatul Pavel Abraham pentru că
Firma avocatului Pavel Abraham va reprezenta expropriații din comuna Gilău de pe traseul Autostrăzii Transilvania. Primarul comunei, și el expropriat, spune că l-a ales pe Abraham pentru că "îl apără și pe Bercea Mondial" și pentru că s-au înțeles la bani.

 

200 de localnici, ale căror terenuri au fost expropriate pentru tronsonul Gilău-Nădășelu al Autostrăzii Transilvania, s-au constituit într-o asociație prin care vor da în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), fiind nemulțumiți de prețul primit: 46 de bani pe metru pătrat pentru terenurile arabile şi 14 bani/mp pentru fâneţe. Printre ei, primarul Dumitru Sfârlea (PSD).

Acesta s-a înțeles cu firma lui Abraham asupra unui sistem de plată interesant: jumătate din sumele actuale primite de oameni de la CNADNR și un procent de 10% din ce va obține în plus fiecare în urma procesului. "Cu reprezentanții lui Abraham ne-am putut înțelege și o cerut cel mai puțin. I se dă jumătate din ceea ce dă statul, un fel de onorariu, la fiecare om. În funcție de cât teren are fiecare și cât dă Guvernul, din atâta primește jumătate. După aceea, de câte ori obține majorarea, deci din diferența de la cât dă Guvernul la cât obține el are 10 la sută din majorare. Deci și el este interesat să obțină cât mai mult", a declarat primarul Gilăului, pentru clujust.ro.

Însuși Abraham a fost la Gilău pentru discuții. "A fost pe aici și Abraham. A fost la primărie și a stat de vorbă cu oamenii", spune primarul. Acesta i-a convins pe expropriați să se înscrie în asociație: "A fost datoria mea să-i adun și să le explic că singura soluție e în instanță. Că în lege scrie clar: dacă nu ești mulțumit de cât este despăgubirea, autostrada nu se oprește! Ea merge înante, iar eu dacă vreau merg în instanță".

Cum s-a ales avocatul? "Am fost la mai mulți și am întrebat. Mulți au cerut mai mult și atunci am zis că asta e totuși o firmă care știți îl apără și pe Bercea Mondial, o firmă care, cel puțin zic eu, e competentă. Ceilalți au cerut mai mult și atunci ne-am rezumat la asta", a explicat primarul Sfârlea. În total sunt 400 de expropriați în comună. În asociație s-au înscris doar jumătate. "Mulți au zis: eu nu dau niciun ban. Cât îmi dă statul atâta îmi dă. Fiecare o făcut ce-o vrut", spune primarul.


Şef al Poliției Române doar şase luni

S-a născut la 21 octombrie 1948, în orașul Jibou (județul Sălaj). A absolvit Școala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne (1972), apoi Facultatea de Drept din București (1974). După Revoluție, colonelul Abraham este numit ca prorector al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București și decan al Facultății de Poliție.

La 3 martie 1997 a fost numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției, înlocuindu-l pe generalul de divizie Costică Voicu. Ca urmare a acestei numiri, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 12 iunie 1997. A îndeplinit funcția de inspector general al Poliției Române timp de numai șase luni, fiind eliberat de aceste însărcinări la 6 septembrie 1997 și pus la dispoziţia Ministerului de Interne.

În perioada ianuarie 2001 - februarie 2003, Abraham este secretar de stat în cadrul MAI pentru relația cu Parlamentul. A fost înaintat la gradul de general de divizie (cu 2 stele) la 1 februarie 2002. În perioada iulie-august 2002, prin redenumirea gradelor odată cu demilitarizarea Poliției Române, gradul militar de general cu două stele a fost echivalat cu cel profesional de chestor principal de poliție.

În martie 2003, a fost numit în funcția de președinte al Agenției Naționale Antidrog din cadrul Ministerului de Interne, pe care a îndeplinit-o până la pensionare. I s-a acordat gradul profesional de chestor șef de poliție (echivalent cu cel militar de general cu 3 stele) la 9 noiembrie 2004.

Printr-un decret prezidențial din 4 noiembrie 2008, au încetat raporturile de serviciu ale chestorului șef cu Ministerul Internelor și Reformei Administrative. Decretul a fost semnat de către președintele Traian Băsescu, după ce ministrul Internelor, Cristian David, a cerut încetarea raporturilor de muncă ale acestuia cu instituția pe motiv de vârstă (acesta împlinise la 21 octombrie 2008 vârsta de 60 ani). După pensionare, Abraham a devenit avocat.

 

 

Comenteaza