Ultimul deţinut evadat din arestul IPJ Cluj, prins după două săptămâni VIDEO

Ultimul deţinut evadat din arestul IPJ Cluj, prins după două săptămâni VIDEO
Alexandru Bartuş, cel de-al patrulea deţinut evadat în urmă cu aproape două săptămâni din arestul Inspectoratului de Poliţie (IPJ) Cluj, a fost prins în judeţul Alba.

Potrivit unor surse judiciare, el a fost depistat în jurul orei 15:00 într-o casă de vacanţă din Miceşti, o localitate de lângă Alba-Iulia. Conform aceloraşi surse, Bartuş urmează să fie adus la Cluj-Napoca, unde va fi audiat de un procuror şi apoi dus din nou în arestul Poliţiei.

Întrebat cine l-a ajutat să se ascundă, bărbatul a răspuns: „Dumnezeu m-a ajutat!", informează Alba24.ro.

UPDATE: "În jurul orelor 15.00, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., au depistat un bărbat care evadase din Arestul IPJ Cluj. De asemenea, la prinderea acestuia au participat poliţişti din cadrul IPJ Cluj", au declarat polițiștii.

În cadrul aceleiaşi acţiuni a fost condus la sediul IPJ Alba un alt bărbat de 25 de ani, din Alba Iulia, bănuit că l-ar fi sprijinit pe cel în caută să se ascundă.

În vârstă de 32 de ani, Alexandru Bartuş, un infractor cu antecedente cercetat pentru mai multe infracţiuni de furt calificat, a fost căutat încă din 17 ianuarie, dată la care a reuşit să evadeze profitând de neatenţia poliţiştilor împreună cu alţi trei deţinuţi. Cei patru au rupt grilajului de fier care acoperă locul destinat plimbării, au escaladat zidul şi s-au făcut nevăzuţi.

Primul dintre tinerii evadaţi, Daniel Cătălin Baciu, în vârstă de 16 ani, a fost prins în aceeaşi seară în zona gării din Cluj-Napoca, la câteva ore după dispariţie. Ulterior, în noaptea următoare, poliţiştii au reuşit să-l prindă în zona centrală a municipiului pe Claudiu Marin Botorea, de 36 de ani, care fusese arestat preventiv pentru furt calificat. Al treilea evadat a fost prins a doua zi dimineaţă, în jurul orei 07.00, tot zona gării, fiind vorba despre Tiberiu Lăcătuş, de 22 de ani, care fusese arestat preventiv pentru tentativă de omor.

În timp ce ceilalţi s-au bucurat de mai puţin de 12 ore de libertate, Bartuş a reuşit să scape de controalele meticuloase ale poliţiştilor. Pentru a-l prinde, au fost instituite filtre pe raza întregului judeţ, mai ales la intrările şi la ieşirile din localităţi, astfel de filtre fiind amplasate şi la căile ferate, însă fără succes. De asemenea, oamenii legii au descins şi în mai multe locuințe părăsite, unde aveau indicii că s-ar putea ascunde bărbatul, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât şi în Turda, însă nu l-au găsit.

În urma celor întâmplate, trei poliţişti care erau de serviciu la arestul IPJ Cluj în momentul evadării celor patru sunt cercetaţi disciplinar şi penal, fiind mutaţi la alte secţii, la cerere, spun surse judiciare.

Numele lui Bartuş este notoriu până şi în Franţa, unde, la începutul anilor 2000, a spart zeci de case. Potrivit clujust.ro, în perioada septembrie - octombrie 2002 el ar fi prădat aproape 40 de francezi din localitățile Lons le Saunier, Messia sur Sorne, Montmorot, Norges-la-Ville, Sampan, Franois, Montferrandle Château, Boussières şi Chevigny Saint Sauveur.

De asemenea, în noiembrie 2007 Bartuş a fost extrădat de autorităţile române în Franţa, după ce Tribunalul de Mare Instanţă din Besancon a emis pe numele său un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei.

Mai precis, în 24 septembrie 2004 trei bărbaţi au intrat în forţă în casa unei familii din Rennes sur Loue, în vederea sustragerii de bunuri. Proprietarul locuinţei, un bărbat de 84 de ani, a avut ghinionul să-i surprindă, lucru care s-a dovedit a-i fi fatal. Soţia sa l-a găsit cu capul plin de sânge, iar ulterior a decedat din cauza rănilor.

În urma faptei sale, Alexandru Bartuş a fost condamnat la zece ani de închisoare, în timp ce complicii săi au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, informa Mediafax într-un articol publicat în 2011. În timpul procesului, el a admis că i-a aplicat bătrânului o lovitură mortală, însă a declarat că era "hoţ, dar nu criminal".

Comenteaza