Video Tudor Giurgiu, nemulțumit de noul videoclip al Clujului. "Nici măcar un cadru de la TIFF, festival născut când orașul era gri, trist, necampion"

Tudor Giurgiu, nemulțumit de noul videoclip al Clujului. "Nici măcar un cadru de la TIFF, festival născut când orașul era gri, trist, necampion"
| Foto: TIFF

Regizorul clujean și președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania se simte lezat de faptul că noul videoclip de prezentare a municipiului Cluj-Napoca nu include și cadre din timpul TIFF, festival care anul acesta a împlinit 18 ani de activitate. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Am văzut și eu clipul de prezentare al Clujului care invită străinii să descopere orașul - inimă al Transilvaniei. Nu știu cine a făcut brieful/ scenariul, dar m-am simțit ușor lezat, de fapt cam lovit în moalele capului. Desigur că totul trebuia să fie ultra shiny, glitzy, cu fețișoare de copii răcnet precum în toate clipurile de gen, cu drone în sus și în jos, nu neg asta.

Producția e foarte bună. Da, am înțeles din clip un mesaj simplu: Clujul e orașul misterios, al start-up-urilor, al inovării, al clusterelor, al campionilor, al festivalurilor. Ce n-am înțeles și m-a dezamăgit e că nu apare nici măcar un cadru de 2 secunde din Clujul pe timpul TIFF.

Da, TIFF-ul ăla care s-a născut acum 18 ani pe vremea când Clujul era orașul necampion al României, gri, trist, cu bănci și coșuri de gunoi vopsite tricolor, pe care puțini îndrăzneau să mizeze. TIFF-ul care, curajos, a crezut că orașul merită mai mult și l-a provocat să creadă că putem fi campioni. Să îndrăznească să viseze frumos.

TIFF-ul care a devenit în timp unul din primele 30 de festivaluri de film din lume și unul din cele trei evenimente culturale majore ale României. TIFF-ul care a dat startul la ceea ce azi numim Orașul Festivalurilor, dar când vine vorba să ilustrăm sintagma asta se folosesc doar cadre (minunate, nu zic) de la un singur festival al orașului.

TIFF-ul care a dat o dimensiune lipsă orașului, cea legată de film, de media. În fapt, i-a redat strălucirea de altădată, Clujul fiind cu adevărat un Oraș al Filmului, între 1913-1920, atunci când genialul Jeno Janovics fonda studiouri de film la Cluj și turna filme pe bandă rulantă.

 

TIFF-ul care a schimbat carierele unor tineri liceeni, i-a îndrumat spre film sau teatru, care a lansat nume azi consacrate ale cinema-ului românesc sau mondial. TIFF-ul care a format echipe întregi de manageri și specialiști în ale organizării de festivaluri. 

Nu-mi spuneți că nu merita nici măcar pomenit în clipul ăsta - cu niște cadre de poveste cu Piața Unirii plină ochi la sosirea lui Alain Delon, sau cu copii care invadează săli de cinema, sau cu cine-concerte în locații neconvenționale. Asta în locul cadrelor a la "Top Gun" cu avioane pe aeroport sau ale clujeanului matinal care-și face înviorarea pe Cetățuie. Să nu-mi spuneți că a fost o omisiune regretabilă.

E o gafă impardonabilã. Sau poate că asta e soarta evenimentelor culturale, să fie puse undeva la capătul catalogului, după infrastructură, business, sport. Sau poate e un semn că trebuie să facem la anul un Color Run în timpul TIFF-ului, sau să dăm cu confetti și sclipici prin cinematografe ca să fim și noi și mai “innovative” decît am fost în toți cei 18 ani de viață…

P.S.: E la fel de neplăcut că n-am văzut vreo mențiune despre “Cluj School”, așa cum sunt etichetați artiștii vizuali de top (“art’s new superstars”) ai Clujului, legătura lor cu Fabrica de Pensule sau despre cele două teatre excelente ale orașului. Da, știu, o să mi se spună că va veni rândul tuturor. Păcat că am început prost", a scris Tudor Giurgiu, pe Facebook. 

Cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras, între 31 mai și 9 iunie 2019, la Cluj-Napoca, 130.000 de participanți. Ediția cu numărul 19 va avea loc între 29 mai și 7 iunie 2020, tot la Cluj. 

Noul clip de prezentare a orașului a fost proiectat, în premieră, în cadrul Festivalului Untold, pe ecranele de la scena Cluj Arena. 370.000 de oameni au participat la festival, 20% fiind străini veniți din toată lumea. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza