Trei ani de la evacuarea de pe Coastei: "Scoateți-ne din Pata Rât"

Trei ani de la evacuarea de pe Coastei:
Activiştii şi romii, care acum trăiesc la Pata Rât, vor să comemoreze prin teatru şi dezbateri trei ani de la evacuarea de strada Coastei, acolo unde acum s-a construit un campus al Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Evenimentul se va desfășura sub sloganul: "Scoateți-ne din Pata Rât!" și va avea loc marți, între orele 15.30-17.00, la locuințele modulare de la groapa de gunoi. Copiii de la Pata Rât vor juca teatru, apoi cei prezenți la eveniment vor vizita rampa, Noul Pata Rât și centrul educațional nou deschis. Evenimentul se va încheia cu o dezbatere: „Ce-i de făcut?" ca să plecăm din ghetou.

„Dorim ca evacuarea din 17 Decembrie 2010 să nu treacă neobservată pentru că avem un mesaj de transmis: luptăm să plecăm de aici! Noi ne-am născut în orașul Cluj-Napoca și acolo vrem să trăim în continuare, nu între gunoaie", a spus Claudia Greta, președinte interimar Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC)

„În 2010, autoritățile nu au acordat atenție petițiilor noastre și în decembrie au evacuat 350 de persoane de pe Coastei. În 2011, am obținut decizia CNCD cu privire la natura discriminatorie a evacuării și a condițiilor precare în care au fost relocate familiile în zona Pata Rât. Am mobilizat mai multe organizații internaționale. După protestul „Sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate", după „Marșul pentru dreptate socială", sau manifestația stradală „Munca nu e un lux - e un drept", în decembrie 2012, împreună cu cei „Alungați la periferie", ne-am imaginat ce înseamnă ca „primăria să fie a mea". După 3 ani strigăm împreună Scoateți-ne din Pata Rât! Revendicăm introducerea desegregării Pata Rât printre obiectivele Clujului 2014-2020", a declarat la rândul său Enikő Vincze, membru fondator al Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC).

În urmă cu trei ani, autoritățile locale din Cluj-Napoca au evacuat forțat circa 300 de persoane, majoritatea de etnie romă, din zona centrală a orașului, de pe strada Coastei. De atunci, cei mai mulți dintre ei locuiesc la extremitatea orașului, la Pata-Rât, în proximitatea rampei de gunoi a orașului și a depozitului pentru deșeuri chimice. În zona Pata-Rât și Cantonului trăiesc aproximativ 1.500 de persoane

După această evacuare, activiştii au protestat în repetate rânduri. Primăria Cluj-Napoca a fost sancţionată de CNCD cu 8.000 de lei, iar anul acesta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că municipalitatea clujeană trebuie să plătească amenda.

Etichete
Comenteaza