Salarii de 10.000 de euro pentru medicii care pleacă în străinătate

Salarii de 10.000 de euro pentru medicii care pleacă în străinătate
Aproximativ 800 de persoane, rezidenţi, medici, dar şi asistenţi medicali, au participat ieri, la cea de-a şaptea ediţie a târgului de locuri de muncă în străinătate „Cariere în alb”.

Cele 14 companii de recrutare în spitale din Germania, Franţa, Belgia, Anglia sau Germania au oferit câteva sute de locuri de muncă pentru medici rezidenţi şi specialişti, dar şi pentru asistenţi medicali. Salariile pentru un medic rezident, în străinătate, încep de la 2.200 de euro, iar cele pentru un medic specialist pornesc de la 3-3.500 de euro. În Anglia, salariul pentru un medic rezident cu o experienţă de doi ani sunt de 60.000 de euro pe an, adică 5.000 de euro pe lună.

Conform statisticilor Colegiului Medicilor din Cluj, în anul 2011, 451 medici clujeni de pe specialităţile medicină de familie, radiologie, chirurgie generală, pediatrie şi medicină internă au cerut certificate de conformitate necesare pentru a lucra în spitale din străinătate. În primele nouă luni ale acestui an, alţi 255 de medici clujeni au făcut demersuri pentru a lucra în afara ţării. „Suntem la a şaptea ediţie a Târgului Cariere în Alb şi există o gamă foarte largă de oferte pentru toată paleta de specializări medicale existente începând de la asistenţi medicali, stomatologi, farmacişti şi medici. Românii optează pentru ţările unde se vorbesc limbile franceză şi engleză, dar avem foarte multe oferte pentru Germania, Elveţia, ţările scandinave", a declarat Bogdan Covaliu, organizatorul târgului de job-uri. Medicii aleg să lucreze în străinătate pentru condiţiile de muncă oferite şi pentru salariile care sunt mult mai mari decât în România. „Salariile depind în funcţie de anii de experienţă, de vârstă, de specializare, dar în general sunt de zece ori mai mari decât poate câştiga un medic în ţară. Salariul pentru un medic rezident porneşte de la 2.500-3.000 de euro într-o ţară din Europa de Vest, iar un medic cu experienţă şi cu o specializare căutate poate ajunge la un salariu foarte mare, chiar de zece mii de euro. Cele mai căutate specialităţi sunt cele de anestezie-terapie-intensivă, radiologie şi medicină de urgenţă", a precizat Covaliu.

Printre participanţii la târg a fost şi compania de recrutare PVR Bucureşti care angajează medici pentru lanţul de clinici private Mediclin din Germania. „Angajăm medici rezidenţi, absolvenţi de medicină sau asistenţi medicali. Căutăm medici din specialităţile neurologie, medicină internă, cardiologie, ortopedie", a declarat Nora Vasile, reprezentanta companiei PVR. Medicilor li se oferă sprijin pentru a dobândi certificatul de limbă germană astfel încât aceştia să poată fi angajaţi.

Compania Brandler& Rauschelbach are, constant, deschise 30-40 de poziţii în spitalele din Germania cu care colaborează. „Avem locuri de muncă pentru absolvenţi de facultate care să înceapă rezidenţiatul, pentru rezidenţi şi pentru medici specialişti. Cele mai căutate specialităţi în Germania sunt anestezie-terapie-intensivă, medicină internă, neurologie, psihiatrie şi chirurgie generală. Salariile pentru un medic rezident încep de la 2.000-2.200 de euro, iar pentru un medic specialist se pleacă în negociere de la 3.000-3.500 de euro", a declarat Cosmin Săvulescu, reprezentantul pe România al companiei Brandler& Rauschelbach. „Piaţa este destul de fluctuantă, depinde de foarte mult de cât de repede pot să plece medicii, dar constant avem în jur de 30-40 de posturi deschise la clinicile cu care colaborăm", a precizat Săvulescu. Între companiile de recrutare prezente la târgul pentru medici a fost şi NES Healthcare din Anglia. „Căutăm doctori care să aibă doi ani de experienţă după terminarea facultăţii. Şase luni din aceşti doi ani de experienţă trebuie să fie în domeniul chirurgical. Slujba pe care o oferim se numeşte ofiţer medical rezident în spitalele private, iar principala activitate constă în oferirea de îngrijiri medicale pre şi post-operaţii", a declarat Jo Bedford, consultant în recrutare la NES Healthcare. Candidaţii trebuie să cunoască foate bine limba engleză. „Salariul este de 60.000 de euro pe an", a precizat Bedford.

Vrea să plece pentru salariul din străinătate

Alexandra Budihăi este medic rezident în anestezie-terapie-intensivă şi îşi doreşte, în principal, să plece la lucru în străinătate pentru salariul care este cu mult mai mare decât cel din România. „Mă gândesc să plec în Germania sau Franţa pentru că am învăţat timp de 12 ani limba franceză, iar în ceea ce priveşte germana cred că aş putea să o învăţ într-o lună două de cursuri. Aş vrea să plec în străinătate pentru că e o diferenţă de salariu foarte amre între cât câştig în România şi cât aş putea câştiga. Aici am un salariu de 1.300 de lei, iar în Germania sau Franţa salariile pentru rezidenţi încep de la 2.000 de euro", a spus tânăra.

 

 

Comenteaza