S-a semnat contractul pentru Autostrada Turda-Sebeş. Când încep lucrările şi cât costă un kilometru VIDEO

S-a semnat contractul pentru Autostrada Turda-Sebeş. Când încep lucrările şi cât costă un kilometru VIDEO
Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a semnat astăzi contractul pentru autostrada care leagă nord-vestul ţării de coridorul IV pan-european.

Lucrările la Autostrada Sebeș - Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, vor începe în 20 mai 2014. Proiectarea va dura 4 luni, iar lucrările de execuţie 18 luni. Finanţarea este asigurată din fonduri europene (85%) şi bani de la bugetul de stat.

Pentru lotul 3, cu o lungime de 12.4 km, prețul pe kilometru este de 7.5 milioane de euro, iar pentru lotul 4, care are lungimea de 16. 3 km, prețul este de 6.4 milioane de euro. În cazul primulului lot, de 17 km, prețul este de 8.5 milioane de euro/km. Lotul 2, cel mai lung (24 km), costă 6.7 milioane de euro/km.

Lucrările la cele patru tronsoane se vor realiza simultan. "Este vorba de tronsoane scurte, doar lotul 2 are 24 de km, în rest sunt scurte. Am vorbit cu constructorii de pe sectorul 3 şi 4 şi ne-au asigurat că în principiu lucrările se pot finaliza înainte de termen, mai ales că nu este o zonă cu alunecări de teren și nu este afectată de Natura 2000", a declarat Ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Tronsonul Sebeş-Turda ar trebui să fie finalizat până în 31 decembrie 2015. "Dacă se va vedea că toate cele 22 de luni trebuie respectate integral, iar finalizarea va avea loc în 2016, în conformitate cu regulile UE, în septembrie 2015 va trebui să informăm Bruxellul legat de stadiul în care se află lucrările, iar ce nu se termină până în 31 decembrie 2015, va fi finanțat prin alocarea financiară 2014-2020", mai spune acesta.

Legat de tronsonului Sebeș-Turda, Șova a declarat că acest sector este foarte important pentru că "după rezilierea contractului cu Bechtel, nu mai era nicio legătură de autostradă care să ducă de la Cluj la București. Construcția acestui sector de 70 de km va face legătura cu coridorul 4, care duce spre București. În al doilea rând e important pentru că am reușit să obținem fonduri europene."

În luna aprilie, după ce instanţa a respins contestaţiile privind loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda, CNADNR a semnat contractele pentru proiectarea şi execuţia acestora, constructorii italieni şi austrieci selectaţi urmând să primească, în total, 1,1 miliarde lei (aproape 250 milioane euro), inclusiv TVA, pentru aceste proiecte.

Contractul pentru lotul 3, cu o lungime de 12,4 km, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua şi are o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA.

Al patrulea tronson al autostrăzii, de 16,3 kilometri, din care jumătate este pe teritoriul judeţului Cluj, va fi construit de PORR Construct - PORR Bau (Austria) în baza unui contract de 470 milioane lei, fără TVA.

Pentru celelalte două tronsoane se aşteaptă hotărârea instanţei.  Se estimează însă ca în două luni să se poată da drumul și proiectelor pentru aceste loturi.

Teodora Demian

Citeşte şi Vin bani pentru Autostrada Transilvania

Guvernul a aprobat alocarea a 256,5 milioane de lei pentru continuarea Autostrăzii Transilvania. Banii sunt cuprinși în bugetul de venituri și cheltuieli ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pe anul 2014.


Etichete
Comenteaza