REPORTAJ „Apoi portocaliii ăştia îs mai serioşi"

REPORTAJ „Apoi portocaliii ăştia îs mai serioşi
Cromatica electorală capătă alte valenţe în vârful muntelui. Bunii şi răii asprimii.

„Apoi portocaliii ăştia îs mai serioşi", spune un hâtru aciuat în faţa secţiei de votare din Măguri Răcătău. Şi arată spre doi oameni îmbrăcaţi în veste portocalii, semaforizante, care intră în secţia de votare. Sunt cei de la drumuri, care au „tras" la deszăpezire toată noaptea.

Şi primarul este portocaliu în Măguri Răcătău. Sau a fost, cel puţin până când PDL nu şi-a schimbat culoarea. Dar este tot membru PDL. A venit la vot la ora 15:00, când prezenţa la vot din satul Măguri Răcătău era de „vreo 60-70 de persoane din 670 cu drept de vot", după cum susţinea preşedintele secţiei de votare. „Este şi vremea cum este, e zăpadă multă, dar oamenii sunt mult mai dezinteresaţi la generale decât la locale. Oamenii spun că tot ce e în parlament e o scârboşenie. Sunt scârbiţi".

Răspunsul la „Cum aţi votat?" se transformă, de fapt, în standardul de la „Pentru ce aţi votat?". „Pentru linişte în ţară, că suntem vai de capul nostru: tot un scandal politic şi administrativ", sună răspunsul. A venit aşa târziu la vot pentru că a avut de deszăpezit. „Avem un utilaj performant la primărie, cu încărcător frontal. Am terminat de deszăpezit şi Măgura, unde sunt circa 1.000 de oameni", spune primarul. După câteva fraze, însă, „am terminat de deszăpezit" capătă alt înţeles. „Păi cum cine conduce utilajul? Eu!", se arată nedumerit primarul Petru Prigoană. Cam asta e diferenţa: poţi să te joci de-a vatmanul, dirijorul ori cosaşul în faţa camerelor, pentru că sigur va afla lumea. Dar cam atât.

„Apoi ce să aşteptăm de la alegerile astea? Credeţi că mai bine? Mai bine era pe vremea comuniştilor. Măcar aveau grijă de bătrâni, nu ca acum. Pe Ceauşescu îl regret, nu trebuiau să îl piară", spune un bărbat de vreo 45 de ani. „Bine, dar lipsa libertăţilor?", încercăm. „Şi acum dacă am libertate ce fac cu ea?", nu se lasă bătut bărbatul. „Mă pot plânge pe aici pe drum că nu mă ascultă nici dracu'. Libertatea cuvântului? Mai bine să taci şi să faci. Ce-am putut vedea în 23 de ani? Hoţi şi clasa muncitoare pune umărul şi tot nu e nimic".

„Sper să fie semne să ne fie mai bine. Îs chiar convins", spune un pensionar îmbrăcat corect, de duminică, în magazinul din centru. E contrazis de două femei ce stau de cealaltă parte a tejghelei: „Nu are din ce să fie mai bine". Cel mai mare „bai" în comună este că nu mai sunt locuri de muncă. „În comună nu mai sunt, dar măcar de ar fi la oraş, ori pe undeva prin apropiere. Dar cel mai aproape le găseşti prin Spania ori Italia", spune pensionarul cel corect îmbrăcat şi cel convins că sunt semne să fie mai bine. Pe stradă, un tânăr „sfădeşte", de la vreo 50 de metri, o tânără. „Păi cum să-ţi răpund la telefon, că nu m-o lăsat popa. O zis că în biserică să ascult slujba, nu telefonul", se apără, de la capătul celorlalţi 50 de metri, tânăra. Şi deodată pare că se întrevede de ce bătrânul cel corect crede, pentru el, că pot fi semne de mai bine.

Comenteaza