Protest la Primărie pentru romii mutaţi la Pata Rât în urmă cu doi ani

Protest la Primărie pentru romii mutaţi la Pata Rât în urmă cu doi ani
Aproximativ 200 de persoane vor înconjura luni Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru a reaminti evacuarea forțată și mutarea a cca 300 de locuitori în urmă cu doi ani. Activiștii vor solicita astfel autorităților să readucă cetățenii romi înapoi în oraș.

În urmă cu doi ani, autoritățile locale din Cluj-Napoca au evacuat forțat circa 300 de persoane, majoritatea de etnie romă, din zona centrală a orașului, de pe strada Coastei. De atunci, cei mai mulți dintre ei locuiesc la extremitatea orașului, la Pata-Rât, în proximitatea rampei de gunoi a orașului și a depozitului pentru deșeuri chimice.

"Ernest Creta este unul dintre ei, care acum trăiește într-o locuință improvizată din Pata-Rât: Pentru noi, este o comemorare tristă. În data de 17 decembrie, dimineața în zori, pe strada Coastei a apărut un număr impresionant de polițiști, însoțind autoritățile locale. Ne-am simțit copleșiți și speriați de numărul mare al polițiștilor. Presiunea autorităților și amenințările lor ne-au făcut să acceptăm locuințele propuse de ei, fără să știm exact unde se află sau care sunt condițiile de locuit acolo", povesteşte bărbatul. 

Cele 46 de familii evacuate de pe Coastei au primit câte o cameră în zona Pata Rât, dar trebuie să împartă toaleta și baia cu alte trei familii din locuințele modulare. Cea mai importantă punte de legătură cu orașul este autobusul școlar, care pornește la 7.15 dimineața. Autobusul orășenesc obișnuit are stație la o distanță de 2,5 km, iar pentru a-l accesa trebuie traversată calea ferată.

"Persoanele evacuate de pe strada Coastei au solicitat audiență la autoritățile locale de mai multe ori, pentru a discuta despre condițiile de locuire precare în urma evacuării.  Reprezentanții Primăriei i-au primit într-un final în cursul acestui an şi le-au spus că vor muta persoanele de etnie romă din Pata-Rât începând cu 2014, prin intermediul unui proiect elaborat în comun cu Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, relocarea planificată rămâne vagă și comunitatea romă se va confrunta încă câţiva ani buni cu condiţii de locuire sub standarde care îi împiedică să se folosească pe deplin de dreptul lor la educație, muncă și servicii de sănătate", se arată într-un comunicat remis presei de  Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice (GLOC), organizatorii protestului de luni.

În zona Pata-Rât și Cantonului trăiesc aproximativ 1.500 de persoane, dintre care 300 au fost mutate de pe strada Coastei. Ceilalți locuiesc pe strada Cantonului, în "Dallas" (vechiul Pata-Rât) și o parte dintre ei chiar lângă rampă.

Programul evenimentului de luni, 17 decembrie, intitulat sugestiv "Pata Rât 2012: Romi Împinşi la margini"

- 17.00-17.15: În fața intrării principale a Primăriei: Pata Rât 2012. Și noi aparținem orașului!

- 18.00-20.00: Expoziţie la Casa Tranzit, str. Brassai nr. 5: Pata Rât 2012. Romii nu au loc?

De asemenea, în data de 18 decembrie, între orele 17-20, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul UBB Cluj, va avea loc o dezbatere: Pata Rât 2012. Hărți ale drumurilor posibile.

Citeşte şi:

A început evacuarea romilor de pe strada Coastei

De ce au fost mutaţi romii de pe Coastei de pe o zi pe alta în mijlocul iernii: casele riscau să cadă peste ei'

Romii duşi de pe Coastei lângă Pata Rât ar putea fi mutaţi din nou

Marş pentru romii mutaţi la Pata Rât

Comenteaza