Profesorii de la FSEGA îi declară război rectorului VIDEO

Profesorii de la FSEGA îi declară război rectorului VIDEO
Profesorii celei mai mari facultăţi din cadrul UBB, FSEGA, au semnat o declaraţie împotriva rectorului Ioan Aurel Pop, care a decis să nu acepte niciuna dintre cele trei candidaturi la funcţia de decan admise de Colegiul Profesoral al facultăţii. Unul dintre candidaţi acuză că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a impune unii prodecani.

Irimia Popa este unul dintre cei înscrişi în competiţia pentru decanat şi a cărui candidatură a fost respinsă de Rectoratul UBB. Acesta i-a convocat astăzi pe profesorii facultăţii, dar şi pe studenţii care vor să se ralieze la protest, şi spune că decizia rectoratului, de a respinge toate cele trei candidaturi şi de a relua alegerile, este una ilegală. "Am atacat deja decizia în contencios administrativ, şi dacă instanţa îmi va da dreptate voi anula tot ce se decide acum", spune el. "Consider că se intră peste noi, efectiv, cu crampoanele. Se doreşte reluarea alegerilor până iese cine trebuie", a spus el.

Printre cei prezenţi astăzi la întâlnire şi unul dintre cei care au anunţat că va semna declaraţia de protest este şi actualul decan, Dumitru Matiş, cel care a candidat pentru un nou mandat şi se află printre cei respinşi. El asigură interimatul până la numirea unui nou decan şi spune, totuşi, că va susţine decizia conducerii UBB de a relua alegerile.

Iată mai jos declaraţia semnată de profesorii FSEGA:

Actualul decan, Dumitru Matiş, condamnă decizia rectoratului şi spune că facultatea nu merita o astfel de atitudine, având în vedere banii cu care contribuie la bugetul universităţii. "FSEGA nu merita acest tratament, ţinând seama de realizările din ultimii ani, de calitatea studenţilor şi a programelor şcolare. Noi am susţinut universitatea cu sumele încasate de la studenţi, ca să-şi poată desfăşura activitatea. Am încheiat şi anul trecut cu un excedent de cinci milioane de lei la învăţământul de zi şi alte 1,3 milioane excedent la învăţământul la distanţă", spune actualul decan interimar.
Întrebat dacă este adevărat că rectoratul a făcut presiuni asupra sa ca să numească prodecani, el a negat, dar a acceptat că a avut o discuţie cu rectorul Aurel Pop. "Au fost sugerate persoane care să fie alese, dar a fost o discuţie normală", a spus el.

Vezi mai jos declaraţia sa video:

"Protestăm la imixtiunea executivului în treburile interne ale Senatului universităţii, în tot ceea ce înseamnă numirea prodecanilor - pentru că au fost presiuni fantastice asupra candidaţilor la funcţia de decan, pentru a numi unii oameni la funcţia de prodecan. Suntem 25% din universitate şi suntem trataţi de o manieră foarte respingătoare. Ni se spune că acest Consiliu al facultăţii este nereprezentativ şi de aici o întreagă serie de discuţii cu privire la numirea decanilor", spune Irimia Popa, cel care i-a convocat pe profesori în aula FSEGA pentru a protesta. Vezi mai jos declaraţia sa în format video:

UPDATE Vezi aici poziţia de astăzi a UBB referitor la situaţia de la FSEGA

Etichete
Comenteaza