Video Prima inaugurare din 2024, primul drum expres din Ardeal! S-a deschis legătura dintre Centura Oradea și A 3

Prima inaugurare din 2024, primul drum expres din Ardeal! S-a deschis legătura dintre Centura Oradea și A 3

Joi, 28 martie 2024, a fost dat în folosință primul dum expres din Ardeal, șosea care leagă centura Oradea de Autostrada Transilvania (A3).

"Se circulă de astăzi pe DEx16 (Centura Oradea-A3), județul Bihor! Acest drum în lungime de 19 km asigură practic legătura între Municipiul Oradea și Autostrada Transilvania (Biharia). Contractul în valoare de 546 de milioane de lei (fără TVA) a fost finanțat prin POIM. Drumul Expres Oradea-A3 se va adăuga în următorii ani conexiunii rutiere de mare viteză Via Carpatia, care va face legătura între nordul și sudul Europei. La ora actuală contractul pentru construcția unei noi secțiuni de 121 de km care va tranzita România (drumul expres Arad - Oradea) este în procedură de licitație'', a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Acest proiect a cuprins execuția a:

– 18,96 km lungime traseu, între sensul giratoriu Calea Sîntandrei și Biharia
– 3 noduri rutiere
– 9 pasaje
– 3 poduri
– 31 podețe

Valoarea contractului este de 670 milioane lei, fără TVA, iar sursa de finanțare a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile dedicate dezvoltării infrastructurii rutiere.

Drumul care leagă centura Oradea de Autostrada Transilvania (A3) a fost construit de Strabag.

În viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad-Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Comenteaza