Prevalenţa consumului de droguri, tranchilizante şi SNPP este 23,2 la sută în rândul studenţilor

Prevalenţa consumului de droguri, tranchilizante şi SNPP este 23,2 la sută în rândul studenţilor
Prevalenţa consumului de droguri, tranchilizante şi substanţe noi psihoactive este 23,2 la sută, de-a lungul vieţii, în rândul studenţilor români, cele mai consumate fiind canabisul, ecstasy, ciupercile halucinogene, ketamina, cocaina, LSD şi amfetaminele, rezultă din Raportul anual al ANA.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, Raportul naţional privind situaţia drogurilor, pentru prima dată fiind inclus şi un studiu realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România.

Studiul a indicat o prevalenţă a consumului de droguri de-a lungul vieţii de 23,2 la sută, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar şi tranchilizantele (administrate fără prescripţie medicală) şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub numele de "droguri legale sau plante etnobotanice".

Conform datelor prezentate, dintre drogurile ilegale cel mai consumat este canabisul (20,9 la sută), urmat de ecstasy (2,5 la sută), ciupercile halucinogene, ketamina, cocaina, LSD şi amfetaminele.

"Heroina înregistrează valori sub unu la sută. SNPP au o prevalenţă pentru consumul de-a lungul vieţii de 9,5 la sută, iar consumul de tranchilizante fără prescripţie medicală înregistrează valoarea de 3,6 la sută", rezultă din studiu.

Potrivit documentului citat, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii în populaţia generală (15 - 64 de ani) este de 4,3 la sută. Totodată, pentru categoria de vârstă 15 - 34 de ani, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii este de 10,5 la sută, iar la elevii de 16 ani, de 10 la sută (fără SNPP).

Cele mai consumate droguri cel puţin o dată în viaţă sunt: canabis (1,6 la sută), SNPP (doi la sută), ecstasy (0,7 la sută) pentru populaţia generală 15 - 64 de ani; SNPP (şase la sută), canabis (4,5 la sută), ecstasy (1,3 la sută) pentru tinerii din categoria de vârstă 15-34 ani; canabis (7,2 la sută), inhalante (7,2 la sută) şi SNPP (5,3 la sută) pentru elevii de 16 ani.

 

Comenteaza