Prefectul Clujului: La Institutul Inimii se preiau doar urgențele, pacienții sunt direcționați către Medicală I

Prefectul Clujului: La Institutul Inimii se preiau doar urgențele, pacienții sunt direcționați către Medicală I

Focarul de covid descoperit la Institutul Inimii a impus suspendarea internărilor de acolo. Prefectul Mircea Abrudean a declarat la ZIUA LIVE că s-au luat toate măsurile necesare, iar pacienții au fost redirecționați.

”Avem o situație mai dificilă la Institutul Inimii, cum am avut de altfel și la Institutul Oncologic, ambele fiind unități medicale de elită care primesc pacienți din toată țara. Am avut un aflux extrem de mare de pacienți aici, astfel că, oamenii au fost preluați, internați și tratați, iar ca urmare a testelor realizate la Institutul Inimii au fost identificați 4 pacienți pozitivi săptămâna trecută, inclusiv un cadru medical. Ieri au mai fost identificați 3 pacienți pozitivi. S-au luat toate măsurile necesare de decontaminare a spațiilor respective și transferul lor la cele două spitale covid din Cluj-Napoca pe care le avem funcționale, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, cu excepția pacienților care erau în situație gravă la terapie intensivă și care au rămas izolați acolo”, a precizat prefectul Clujului.

Acesta spune că creșterea numărului de cazuri pozitive nu este o surpriză.

”Situația este delicată dar nu este total o situație neașteptată, cu un aflux mare de pacienți internați era de așteptat să fie și pacienți pozitivi, mulți sunt asimptomatici și nu pot fi identificați decât prin testare, sigur că se face un triaj al pacienților. La Institutul Inimii s-au sistat internările și vor fi preluate doar urgențele. Clinica medicală I, pe care noi am redeschis-o recent pentru pacienții non-covid, va prelua o parte din pacienții Institutului Inimii”, a adăugat Mircea Abrudean.

Acesta a subliniat că în spitalele covid sunt suficiente locuri. ”La Cluj avem în jur de 60 de persoane internate, dintre care 45 din județul Cluj. Există locuri suficiente în cele 2 spitale covid, nu sunt probleme în acest sens. În continuare pacienții mai gravi din zonă sunt trimiși la Cluj, considerat un centru medical specializat și mult mai performant decât alte centre medicale din județele învecinate.

Aceste măsuri de relaxare treptate care s-au luat au generat această creștere a numărului de cazuri, ne așteptam la asta. Nu e o creștere semnificativă în acest moment, dar într-adevăr este un trend crescător. Insistăm în continuare pe precauție și să fim responsabili pe mai departe. Media zilnică de teste care se face la Cluj este de 1000 de teste”, a spus Mircea Abrudean la ZIUA LIVE.

Comenteaza