Poluare cu steril pe râul Arieş din Munţii Apuseni

Poluare cu steril pe râul Arieş din Munţii Apuseni
6.000 de metri cubi de steril au ajuns în râul Arieş din Munţii Apuseni în urma unui accident tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min. Societatea şi-a întrerupt activitatea şi a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, societatea şi-a întrerupt activitatea şi a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării. "În urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând de Cupru Min Abrud, s-a deversat pe Valea Şesei şi apoi în râul Arieş o cantitate de circa 6.000 mc de steril.

Cupru Min a întrerupt atât activitatea, cât şi deversarea sterilului în iazul de decantare. Societatea a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării şi în jurul orei 15:40 s-a reuşit întreruperea deversării", arată ISU Alba. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Comisariatului Judeţean Alba din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai ISU Alba s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului şi recoltării probelor de apă.

"În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale; curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului; avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igiena personală", mai arată ISU Alba în comunicat.

Compania Cupru Min a transmis că a intervenit operativ, "mobilizând un număr important de echipe şi utilaje grele" care au reuşit să "limiteze poluarea" râului Arieş. Totodată, conducerea societăţii susţine că pentru rezolvarea problemelor de mediu a început proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril.

"Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate - o sondă inversă conectată la canalul de evacuare", arată compania.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai ISU Alba au fost prezenţi pentru a preleva probe şi pentru evaluarea măsurilor de mediu. "În 1988 o sondă inversă a devenit inutilizabilă. Intervenţiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotaţie, dar apa a continuat sa pătrundă, aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate.

În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva şi Comisiei Naţionale pentru Baraje (CNB) să identifice o soluţie tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenţie, iar CNB urmează să decidă care este soluţia optimă în primăvara anului 2017, după dezgheţ", arată Cupru Min.

Luni, râul Arieş din Munţii Apuseni a fost poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min.

Comenteaza