"Ora Pâmântului", cel mai mare eveniment global dedicat mediului, e marcată azi în România

"Ora Pâmântului", cel mai mare eveniment global dedicat mediului, e marcată azi în România
| Foto: CJ Cluj

Evenimentul va fi marcat prin stingerea tuturor luminilor în intervalul 20:30 - 21:30.

Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care afectează pământul, potrivit Agerpres.

După mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflăm în prezent într-un moment critic datorită crizelor climatice și naturale, punând în pericol soarta singurei noastre case și a viitorului nostru. Suntem aproape de încălcarea până în 2030 a limitei de creștere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind climă, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai și unul dintre cei mai mari aliați ai noștri împotriva crizei climatice, se află, de asemenea, sub o amenințare gravă, confruntându-se cu rate alarmante și fără precedent de pierderi la nivel global.

Economisirea energiei este esențială în lupta cu schimbările climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile utilizează resurse, precum lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele și căldura geotermală, reprezintă forme de producere a energiei care se pot reînnoi în mod continuu, și care aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru societate.

Prin urmare, următorii șapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunându-se să rămânem sub pragul climatic de creștere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre. Se impune, de altfel, să inversăm pierderile naturii până în 2030, încheind deceniul cu o natură mai bogată și protejată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii, comunitățile, întreprinderile și guvernele trebuie să-și intensifice urgent eforturile pentru a proteja și a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case - Pământul.

Având în vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru îndeplinirea acestuia acțiunile trebuie intensificate. Astfel, în 2025, Ora Pământului - în mijlocul societăților noastre din ce în ce mai divizate și polarizate, 'cea mai mare oră' pentru Pământ devine un moment prețios de unitate, care reamintește lumii că singura noastră casă comună are nevoie de ajutorul nostru și că toți putem și trebuie să jucăm un rol în protejarea ei.

Comenteaza