Numele de sfinţi, preferatele proaspetelor mămici clujene. Topul celor mai des folosite prenume

Numele de sfinţi, preferatele proaspetelor mămici clujene. Topul celor mai des folosite prenume
Anul trecut, majoritatea proaspetelor mămici din Cluj-Napoca au preferat să-şi numească tinerele odrasle după diverşi sfinţi.

Un raport al Primăriei Cluj-Napoca arată că în 2014 natalitatea a fost în uşoară scădere faţă de anii precedenţi. Astfel, în maternităţile locale s-au născut 5.956 de copii, comparativ cu 6.454 în 2013 şi 5.974 în 2012. Din aceştia, majoritatea, adică 3.059, sunt băieţei, în timp ce 2.897 sunt fetiţe.

În ceea ce priveşte numele nou-născuţilor, trendul a rămas la fel ca în 2013, cei mai mulţi băieţi fiind numiţi după Sfântul Apostol Andrei (366), iar cele mai multe fete după cel al Sfintei Fecioare Maria (646).

Pe locul doi în topul celor mai des folosite nume masculine se află David, 249 de copii fiind numiţi după eroul din Biblie care l-a învins pe uriaşul Goliat, iar pe cea de-a treia poziţie se află Alexandru, părinţii a 225 de bebeluşi alegând numele "celui ce-i apără pe oameni". Alţi 182 de copii poartă numele primului martir creştin, Ştefan, în timp ce alţi 170 de părinţi au decis să-l aleagă pe Sfântul Arhanghel Mihail ca protector al băieţeilor lor, punându-le numele de Mihai. La sfârşitul topului, pe locul al şaselea, se află Sfântul Cristian, care şi-a "împrumutat" numele la 148 de nou-născuţi.

Şi în cazul fetelor, părinţii au preferat ca prenumele lor să fie tot cel al unor sfinţi. Astfel, al doilea cel mai folosit este cel de Sofia, 197 de bebeluşi fiind sub protecţia "celei pline de înţelepciune". Sfântul Antonie cel Mare a intrat şi el în topul preferinţelor mămicilor, 130 de fete fiind chemate Antonia. Tot numele unui sfânt se află şi pe locul al patrulea, 129 de copiii având prenumele de Ioana, după Ioan Botezătorul. Împărăteasa Elena se află şi ea printre cele mai utilizate nume, 123 de fetiţe având acest prenume, iar Sfântul Alexandru se dovedeşte a fi popular şi în rândul fetiţelor, nu mai puţin de 111 fiind botezate Alexandra.

Spre comparaţie, în 2013 cele mai utilizate prenume în rândul băieţilor au fost tot Andrei, David, Ştefan, Alexandru şi Mihai. Singurul care nu apare este cel de Cristian, care a fost surclasat anul trecut de Matei. În privinţa numelor feminine, situaţia este similară: cele mai multe fetiţe se cheamă Maria, Antonia, Sofia, Alexandra şi Ioana, în timp ce Elena a fost înlocuită de Andreea.

Comenteaza