Nokia trebuia să dezvolte centrul închis în această săptămână

Nokia trebuia să dezvolte centrul închis în această săptămână
Dezvoltarea diviziei de cercetare-dezvoltare din Cluj a producătorului de telefoane mobile Nokia era menţionată în contractul încheiat între companie şi Consiliul Judeţean Cluj încă din 2007, document care este şi acum secret. Nokia ar putea încălca prevederile acestui contract prin închiderea centrlui de la Cluj, admite fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară.

Dezvoltarea centrului de cercetare-dezvoltare de la Cluj urma să aibă loc prin încheierea de contracte cu Universitatea Tehnică şi cu Universitatea "Babeş-Bolyai".

"A existat un contract între Consiliul Judeţean şi Nokia România, contract care este confidenţial şi unde CJ Cluj avea o serie de obligaţii", a spus fostul preşedinte al CJ Cluj. Întrebat dacă autorităţile au rămas în urmă în ce priveşte respectarea acestui contract, Nicoară a răspuns "mă tem că da".

Documentul respectiv nu poate fi făcut public decât cu acordul ambelor părţi, susţine preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. Acesta adaugă că decizia Nokia de a închide centrul de la Cluj a fost una "eminamente economică" şi nu a avut nicio legătură cu autorităţile locale.

Octavian Buzoianu este unul dintre oamenii de afaceri care au luat parte la negocierile pentru aducerea Nokia în comuna Jucu, unde producătorul a deschis o fabrică de telefoane mobile. „Nu se cunoaşte cât de mare a fost competiţia pentru atragerea acestui investitor. Eram cap la cap cu Aradul în România şi cu localităţi din alte ţări vecine. Am câştigat pentru că am oferit soluţii. Nokia a întrebat de unde fac rost de forţă de muncă şi ce infrastructură se oferă. Din informaţiile pe care le am încă suntem datori la ceea ce înseamnă infrastructura", a spus recent Buzoianu într-o emisiune la Realitatea TV Cluj.

Nokia a anunţat în această săptămână că renunţă la nivel global la 4.000 de locuri de muncă, în special în cercetare-dezvoltare, şi că închide centrul de la Cluj în urma unui parteneriat cu Microsoft ce a determinat renunţarea la modul de operare Symbian. Centrul va fi închis în al treilea trimestru al acestui an.

Comenteaza