Foto Ministrul Transporturilor, acuzat de minciună sfruntată în legătură cu A10 Sebeş - Turda. "Autostrada nu poate fi terminată în următoarele trei luni"

Răzvan Cuc a anunţat că lotul 1 al autostrăzii care leagă Turda de Sebeș poate fi dat în folosință până la sfârșitul acestui an.

"Am revenit și astăzi (12 septembrie - n. red.), așa cum le-am promis constructorilor, pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș - Turda. Mobilizarea există, graficul prezentat este respectat, sper ca și promisiunea antreprenorului, de a da în trafic lotul 1 la sfârșitul anului, să fie respectată.

Dacă aceasta este rețeta pentru antreprenori de a se mobiliza, cum am mai spus, nu o să-i dezamăgesc. O să vin în vizite, anunțat sau neanunțat", spunea ministrul, la ultima vizită pe șantierul autostrăzii. 

Cuc este contrazis de reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API), care monitorizează proiectul. "În data de 12.09.2019, prezent pe șantierul lotului 1 al A10, ministrul a continuat să propage minciuna sfruntată că tronsonul de 17 km se va deschide în acest an", au transmis reprezentanții asociației.

Aceștia au publicat imagini din dronă realizate de Ziarul Unirea cu stadiul lucrărilor la 15.09.2019, respectiv 04.09.2019, în cele mai întârziate puncte: nodurile rutiere Alba Iulia Nord și Sebeș.

"Este evident pentru oricine (cu excepția ministrului) că autostrada nu poate fi terminată în următoarele trei luni, având în vedere că urmează perioada de toamnă cu vreme instabilă. În plus, mobilizarea constructorului este foarte slabă", susțin reprezentanții API.

Aceștia se întreabă "ce scuză răsuflată va mai folosi Răzvan Cuc la sfârșit de an? Că a plouat prea mult? Că el nu știe nimic, așa i s-a promis, altcineva e de vină, el e doar un simplu transmițător de mesaje? Penibilul și incompetența care s-au instalat în ultimele luni la vârful Ministerului Transporturilor au atins un nou maxim greu de egalat pe viitor."

Conform monitorizării API, lucrările avansează într-un ritm foarte redus la nodurile rutiere Sebeș și Alba Iulia Nord, iar situația gropii de gunoi de pe breteaua Alba Iulia Sud încă nu este rezolvată. "În condițiile actuale, există riscul ca lotul să nu fie finalizat nici în 2020", spun reprezentanții asociației.

Autostrada Sebeş - Turda va avea 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia, iar lotul doi are o lungime de 24,3 km şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud. Loturile 3 şi 4 au fost dechise circulaţiei în 2018, iar 1 și 2 ar trebuie finalizate până la finele lui 2019. 

Valoarea lucrărilor, fără taxa pe valoarea adăugată, este de 541 de milioane de de lei pentru lotul 1, de 549 de milioane pentru lotul 2, de 420 de milioane pentru lotul 3, de 470 de milioane pentru lotul 4, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi de la bugetul de stat, 15%.

Comenteaza