Ioan-Aurel Pop: "Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea"

Ioan-Aurel Pop: "Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea"

Potrivit unei declaraţii a președintelui Academiei Române, Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea.

”Doina Cornea a fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române, decise să nu mai trăiască în supunere faţă de dictatură şi faţă de comunism. Prin aceasta, Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea. Personalitatea sa a fost o sinteză extraordinară între gracilitatea şi delicateţea fiinţei sale fizice şi marea forţă a voinţei sale, ivită din uriaşa concentrare de energie a fiinţei sale spirituale. (…) Odată cu trecerea Doinei Cornea într-o altă lume, lumea noastră – pe care a dorit-o mai bună, mai umană şi mai dreaptă – rămâne mult mai săracă. Calitatea ei de luptătoare împotriva regimului comunist de dictatură, regim care, în faza sa finală, a condus la umilirea poporului român, o aşază între făuritorii noii Românii, de după 1989”, a arătat Pop.

Potrivit acestuia, dispariţia Doinei Cornea are pentru comunitatea profesorilor şi studenţilor UBB o semnificaţie aparte, deoarece „această Doamnă a spiritului protestatar anticomunist a fost cadru didactic al Almei Mater Napocensis”.

„Instituţia nu a ştiut şi nu a putut, în vremurile acelea de dictatură, s-o protejeze şi s-o preţuiască după cum s-ar fi cuvenit, dar recunoştinţa faţă de marile personalităţi vine adesea, în istorie, după moartea acestora”, a menţionat preşedinttele Academiei Române și rector al Univ.Babeș-Bolyai.

Comenteaza