Update Grevă pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda / CNAIR nu are plăți restante față de antreprenor

Grevă pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda / CNAIR nu are plăți restante față de antreprenor
| Foto: www.g4media.ro

Muncitorii uneia dintre firmele care lucrează la construcţia lotului 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda s-au strâns luni dimineaţa pe şantier pentru a atrage atenţia autorităţilor că nu mai au material de lucru, iar firma are de încasat peste 4,5 milioane de lei pentru lucrările făcute în ultima perioadă.

UPATE:  În urma articolelor apărute în massmedia astăzi, 25.11.2019, referitoare la greva angajaților uneia dintre firmele care execută lucrări pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș - Turda, CNAIR face următoarele precizări:

  • În prezent, CNAIR este în grafic cu plățile către Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) - S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L., Antreprenorul lotului 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda.
     
  • În acest an, CNAIR a solicitat Antreprenorului în numeroase rânduri să platească la timp prestatorii și furnizorii, tocmai pentru a evita apariția unor astfel de situații.
     
  • Precizăm că CNAIR i-a convocat astăzi, 25.11.2019, în regim de urgență, pe factorii de decizie ai Antreprenorului ca să prezinte situția plăților restante în cadrul acestui proiect, precum și calendarul achitării acestora.

---------------------------------------------------------------

Reprezentantul firmei, care este unul dintre subcontractorii cu care Aktor lucrează la construcţia lotului 2 al autostrăzii Sebeş-Turda, a declarat, luni dimineaţă, că muncitorii s-au strâns pe şantier pentru a protesta, declarând că nu pot lucra pentru că nu mai au materiale, iar firma nu şi-a mai primit banii pentru lucrările făcute de o lună şi jumătate.

„De săptămâna trecută Aktor nu ne-a mai livrat material pentru realizarea terasamentelor, deşi au fost anunţaţi de către mine, în urmă cu 2-3 săptămâni că se va termina acel material din care am exploatat până în data de 18 noiembrie. (...) Le-am trimis o notificare scrisă, atât dânşilor, cât şi firmei de consultanţă, CNAIR-ului, DRDP-ului Cluj. Până în momentul de faţă nu am primit absolut niciun răspuns. Societatea noastră are facturi scadente şi restante în valoare de 4.500.000, plus dacă luăm în considerare ce s-a lucrat în luna noiembrie. (...) Până acum o lună şi jumătate nu am avut probleme cu banii, ni s-au plătit”, a declarat Mircea Rotar, şef de şantier al firmei subcontractoare.

El a mai spus că prin protestul organizat luni, firma vrea să atragă atenţia atât CNAIR, cât şi noului ministru şi DRDP Cluj, că daca problemele continuă „va mai dura încă doi ani până se va termina această autostradă”.

Lotul 2 A10 (24,25km – de la Pârâul Iovului/ Alba Iulia până la intrarea în Aiud; km 17+000 – km 41+250)

  • Stadiu fizic: 60,2% (avans 1,82 p.p. octombrie față de septembrie), stadiu financiar 48,59% (sursa CNAIR, date octombrie 2019)
  • Valoare contract: 549.332.493 lei
  • Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading ’98 SRL
  • Contract: semnat în 14 noiembrie 2014
  • Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016 (inițial), amânat aprilie 2018, amânat decembrie 2019
Comenteaza