Fostul şef al ISCTR, suspectat de ANI de conflict de interese penal

Fostul şef al ISCTR, suspectat de ANI de conflict de interese penal
Rareş Pop, fostul şef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), trimis deja în judecată de procurorii DNA, este bănuit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese penal.

Conform unui comunicat de presă, Rareş Pop este suspectat că ar fi încălcat regimului juridic al conflictului de interese în materie penală în perioada 06 iunie 2012 - 05 iunie 2014.

Mai exact, în cursul anului 2012, ulterior numirii în funcția de inspector șef teritorial, între ISCTR și SC Universal Auto Special SRL, companie administrată de către Pop și soția lui, au existat raporturi comerciale materializate în achiziția de servicii și piese de autovehicule, firma celor doi  câştigând astfel 1.701 lei.

"Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Pop Rare; Vasile a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia <Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică>", se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii ANI precizează că fostul şef al ISCTR a fost informat cu privire declanșarea procedurii de evaluare, menţionând că Rareş Pop nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Pop, judecat de DNA

În iulie 2014, fostul şef al ISCTR a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite (40 de acte materiale), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite comisă în formă continuată, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, fals intelectual în forma participației improprii, șantaj şi luare de mită.

În rechizitoriul DNA se arată, printre altele, că Pop ar fi acordat protecţie unor operatori economici în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale şi fini sau deţinute de membri ai familiei sale. După ce a fost numit inspector şef al ISCTR, Pop şi-a transferat soţiei sale atribuţiile pe care le avea în cadrul firmelor pe care el le administra.

"Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate atestând că inculpatul Pop Rareș Vasile este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile. În plus, inculpații au divulgat, în mod repetat operatorilor de transport, date privind locul amplasării echipajelor de control în trafic, intervalul orar de acțiune al acestora ori date privind existența unor reclamații înregistrate în evidențele ISCTR, astfel încât, beneficiarii acestor informații să evite aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare", se arată în documentul menţionat. 

De altfel, Pop intervenea în mod constant în activitatea de control al subordonaţilor săi, ajutat fiind de Claudiu Crişan şi Ioan Dohotar. Pentru a-şi păstra funcţia, Pop a încercat să obţină sprijin politic de la două partide, iar subordonaţii care nu se conformau ordinelor date de fostul inspector şef al ISCTR erau revocaţi din funcţie.

Comenteaza