Anunț important pentru români: Schimbări în contractele de energie pe care trebuie să le cunoști

Anunț important pentru români: Schimbări în contractele de energie pe care trebuie să le cunoști
| Foto: Arhiva

Ministerul Energiei propune noi reguli care vor afecta aproape toate gospodăriile din România.

Ministerul Energiei a lansat un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale. Documentul, aflat în consultare publică, introduce măsuri importante pentru consumatorii casnici ai unor mari furnizori precum Hidroelectrica, PPC România, Engie și Electrica, scrie financiarul.ro. 

Contracte cu prețuri fixe și durată minimă de un an

Furnizorii cu peste 200.000 de clienți vor fi obligați să ofere, la cererea consumatorilor, contracte de furnizare pe durată determinată, minimum un an, cu prețuri fixe. De asemenea, în legislație va fi introdus termenul: „contract de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe”. Acest tip de contract asigură menținerea neschimbată a prețului și a clauzelor pe toată durata, cu excepția modificărilor legate de taxe, impozite sau tarife de rețea.

Proiectul permite introducerea unui element flexibil în prețul fix, cum ar fi diferențe între orele de vârf și cele din afara acestora.

Potrivit proiectului, dacă niciun furnizor nu atinge pragul de 200.000 clienți, obligația revine companiei cu cea mai mare cotă de piață din anul precedent.

Informare clară și protecția consumatorilor

Furnizorii trebuie să prezinte clar și transparent avantajele, riscurile și costurile contractelor cu preț fix înainte de semnare sau reînnoire. Nu vor putea modifica unilateral clauzele contractuale sau rezilia contractele înainte de termen. Vor fi obligați să ofere un rezumat concis al clauzelor și condițiilor, redactat într-un limbaj simplu, ușor de înțeles, pentru ca fiecare client să știe ce drepturi și obligații are.

Intervenții excepționale în cazul crizelor energetice

„În cazul în care Consiliul (n.red. European) a adoptat o decizie de punere în aplicare privind o criză a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul Uniunii Europene, Guvernul României poate, pe durata valabilității deciziei respective, atunci când aplică intervenții publice specifice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice (…), să stabilească, în mod excepțional și temporar, un preț de furnizare a energiei electrice sub nivelul costurilor, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a) prețul stabilit pentru clienții casnici se aplică numai pentru cel mult 80% din consumul mediu al gospodăriilor și menține un stimulent pentru reducerea cererii;

(b) nu există nicio discriminare între furnizori;

(c) furnizorii sunt compensați pentru furnizarea sub nivelul costurilor într-un mod transparent și nediscriminatoriu;

(d) toți furnizorii sunt eligibili să prezinte oferte pentru prețul de furnizare a energiei electrice care este sub nivelul costurilor, pe aceeași bază;

(e) măsurile propuse nu denaturează piața internă a energiei electrice”, arată o primă variantă a actului normativ.

Comenteaza