Fondatorul "U" Cluj, readus la viaţă. Holograma academicianului Iuliu Haţieganu, în dialog cu rectorul UBB

Fondatorul "U" Cluj, readus la viaţă. Holograma academicianului Iuliu Haţieganu, în dialog cu rectorul UBB

Dialogul imaginar între două generații de uişti despărţite de 100 de ani va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 19:19, în Parcul Babeş.

Accesul este gratuit. Evenimentul sărbătoreşte Centenarul clubului Universitatea Cluj și va avea două părți.

Piesa de teatru cu titlul ”Acasă... la Cluj” are în centru un moment de cotitură și adâncă emoție în istoria "U" Cluj: întoarcerea, în 1945, din bejenia de la Sibiu, strâns legată de sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Tot parte din piesa-spectacol este o reconstituire… specială a unui meci istoric.

Piesa de teatru este o adaptare după textul lui Mihai Iubu (anii ‘60) și după textul lui Gelu Radu (anul 2019). Actori: Titi Băcioiu, Ruslan Bârlea, Sonia Diugan, Cosmin Stănilă, Mircea Deatcu, Titus Pop, Vlad Sebastian, Alin Rîpă, Florin Ianc, Kalman Robert, Sergiu Hosu, Daniel Szekely, Erwin Jeler, Alexandru Dascăl, Titus Sâmpelean, Mădălin Negoiță. Sami Barani este Iuliu Hațieganu, iar Bogdan Cristian îl va interpreta pe Szony Baci. Jucătorii de la Ferar vor fi interpretați de foști rugbiști ai Universității Cluj. Conceptul îi aparține Danielei Maier, iar regia artistică, Inei Hudea, coordonarea proiectului fiind realizată de către Gabi Souca, membru al Asociației ”Șepcile Rosii 1919”.

”Spectacolul face parte dintr-un calendar al evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Universității Cluj pe durata întregului an 2019. Dorim să încheiem sărbătoarea cu un eveniment de amploare. Spectacolul are în centru piesa de teatru, Acasă la Cluj. Piesa are doi scenariști, doctorul Mihai Iubu, primul istoric al Universității Cluj și Gelu Radu, cunoscut suporter al Universității Cluj. Va fi o piesă în trei momente, punctul culminant fiind reprezentat de o reeditare a meciului dintre Universitatea Cluj și Ferar, din august 1945, meci numit atunci partida de recâștigare a dreptului de a exista în acest oraș”, spune Bogdan Blaga, vicepreședintele Asociației Șepcile Roșii.

”Invitația Asociației Șepcilor Roșii a fost o mare bucurie, pentru ca am reușit să aprofundăm ceea ce noi am început în urmă cu câțiva ani. Reușim să evidențiem istoria educației și a sportului în Cluj-Napoca. Împreună am detaliat conceptul inițial, și aici mă refer la piesa de teatru, și am decis ca evenimentul Scenei Urbane să se desfășoare tot în Parcul Iuliu Hațieganu, pentru a continua sărbătoarea aceasta. În data de 19 și 20 octombrie, sâmbătă și duminică, vom organiza tururi ghidate și evenimente care vor completa weekendul dedicat Centenarului Universității Cluj”, spune arhitectul Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane și președintele Ordinului Arhitecților din România - filiala Transilvania (OART).

”Clubul Universitatea a fost și este un club deschis către comunitate. Plaja de suporteri are o diversitate foarte mare, însă ceea ce noi ne dorim cu acest eveniment este o ancorare în istorie. Iar acest spectacol poate trezi o emoție reală în oraș”, spune Gabi Souca, organizator al evenimentului ”Centenar în Alb și NegrU”.

Evenimentul este organizat de Asociaţia "Şepcile Roşii 1919", alături de Scena Urbană,  în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Parcul Sportiv Universitar ”Iuliu Hațieganu”, U100, Peluza Șepcile Roșii, FC Universitatea Cluj și U-BT Cluj-Napoca și se bucură de sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Cluj-Napoca și de susținere din partea Băncii Transilvania.

Comenteaza