De cât timp va fi nevoie pentru ca turismul să revină la normal

De cât timp va fi nevoie pentru ca turismul să revină la normal
| Foto: ZIUA de CLUJ

Până când lucrurile vor reveni la normal în turism vor trece 2-3 ani, potrivit CEO-ului Paralela 45. Agenţiile de turism au plătit 75 de milioane de euro către parteneri pentru early-bookings. Industria turismului are nevoie de un credit de salvare la fel de mult ca industria de aviaţie.

Deşi aşteptăm să revenim la normalitate şi să reîncepem să călătorim la fel după criză, s-ar putea ca procesul să dureze mai multe decât credeam. Vor trece cel puţin 2-3 ani până când românii vor călători la fel ca înainte, potrivit CEO-ului Paralela 45, Alin Burcea, scrie Mediafax.

„În niciun caz nu vom zice gata, în 2020 am început să circulăm, e vorba de 2-3 ani, până lucrurile vor intra în normal. În niciun caz mai puţin. Evident că nu vom vinde la fel de multe bilete de avion sau poate că biletele de avion se vor vinde, dar totul va fi în cel mai bun caz la jumătate sau sub jumătate. Evident că nu va mai pleca lumea nici în străinătate, nici în România cum pleca înainte”, spune Alin Burcea.

Agenţiile de turism din România au plătit sume importante pentru vacanţele early-booking către parteneri, iar dacă turiştii vor vrea banii înapoi, procesul va fi unul dificil, soluţia propusă de industrie este ca oamenii să fie lăsaţi să călătorească şi să beneficieze de aceste servicii.

„Probabil că avansurile pe care românii le-au dat prin agenţii la parteneri sunt în jur de 70-75 de milioane de euro, aceasta este socoteala noastră”, mai spune CEO-ul.

În loc de acea aplicaţie lansată de Ministerul Economiei şi Turismului, prin care agenţiile pot să îşi declare voluntar banii viraţi la parteneri, industria turismului aşteaptă niştă măsuri concrete.

„Aşteptăm să găsim o formulă fie cu vouchere garantate de stat, fie cu suspendarea pe o perioadă a articolului de restituirea a banilor, să avem şi noi şi turiştii un an la dispoziţie ca să vedem ce facem, încotro plecăm”, adaugă acesta. 

De asemenea, agenţiilor vor un credit din partea statului, aşa cum a fost aprobat de către Guvern cel pentru companiile aeriene româneşti, Blue Air şi Tarom. „Acest grant trebuie privit la nivel naţional, şi noi ne-am gândit că se poate derula prin Ministerul Fondurilor Europene şi Fondul Naţional de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, avem şi un instrument FNGIMM”, mai spune Alin Burcea.

Guvernul are însă planurile lui pentru turismul românesc. Premierul Orban a anunţat că vom putea să facem alpinism peste 10 zile. Ne putem caza la hotel, însă, nici vorbă de luat masa în oraş.

„Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Adică va exista o relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor. Hotelurile nu vor fi sub restricţii după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri”, a declarat Ludovic Orban.

Comenteaza