Dat afară de la Nokia şi Mechel, un clujean îşi cere eutanasierea de ziua sa

Dat afară de la Nokia şi Mechel, un clujean îşi cere eutanasierea de ziua sa
Un clujean, disponibilizat de la combinatul Mechel Câmpia Turzii şi Nokia, cere să fie eutanasiat, pentru că nu-şi mai găseşte de lucru. Dacă nu i dă curs solicitării, va intra în greva foamei.

 Mircea Florea a trimis ieri Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului o cerere prin care solicită să fie eutanasiat. Bărbatul, în vârstă de 58 de ani e din Turda şi are studii superioare, dar spune că i-a ajuns cuţitul la os: la vârsta pe care o are îi e imposibil să se mai angajeze, ca să-şi completeze vechimea în muncă. El a fost disponibilizat de două ori în ultimii 4 ani: de la Nokia, în 2008 şi de la Mechel Service Câmpia Turzii în iunie 2012. El susţine că în tot anul în care a beneficiat de indemnizaţia de şomaj a încercat să-şi găsească un loc de muncă, ca să-şi poată completa vechimea - 3 ani, dar că e refuzat, pe motiv că e prea bătrân.

"Nu mai pot îndura discriminările şi marginalizările la care sunt supus. Scrisoarea este un ultim ţipăt de disperare pentru că am fost disponibilizat de la Mechel Service în iunie 2012. Părăsit de familie din cauză că am rămas fără serviciu a doua oară, asta e a doua undă a unui seism. Acum mi se termină şi perioada de şomaj şi nu o să mai am din ce să trăiesc: nu pot concepe să-mi închidă gazul, sau să vină asociaţia de proprietari să mă arate cu degetul, pentru că din cauza mea au închis apa în tot blocul? Eu sunt cu facturile la zi. Numai eu ştiu cum mă descurc şi ce mănânc. De aceea am cerut eutanasierea de ziua mea, în 31 iulie", a povestit Mircea Florea.
Omul, părăsit şi de familie din cauză că nu mai are serviciu susţine că dacă nu va primi acceptul autorităţilor în privinţa eutanasiei, va intra în greva foamei din 31 iulie.

"Nu obişnuiesc să fac ironii de genul ăsta. Aşa cum m-am exprimat acolo este un strigăt de disperare. Mi s-a terminat perioada de şomaj, am fost părăsit de soţie din cauza aceasta, am mai avut o astfel de revoluţie în viaţa mea începând din 2006 până în 2011 când m-am angajat la Mechel Service, a fost foarte greu. În sfârşit am găsit persoana care să mă cheme la interviu, să vadă că are în faţă un profesionist şi să mă angajeze. Dacă nu vor să-mi facă acest cadou, o să intru în greva foamei chiar de ziua mea, iar rezultatul va fi acelaşi: moartea, pe care mi-o doresc", spune el.
El a explicat că doreşte să-şi găsească un loc de muncă, pentru următorii 3 ani, pentru a-şi completa vechimea. De-a lungul celor 37 de ani munciţi a lucrat ca agent comercial, lăcătuş mecanic, technician şi operator calculator.

"Fac orice, credeţi-mă, nu sunt un pretenţios şi să spun că numai ministru vreau să merg. Fac orice, la nivel de muncă medie, cu studii medii. Eu am fost omul care am făcut şi munci necalificate. Cu bonusul grupei de muncă am 37 de ani lucraţi. Vârstă pentru pensionare aş avea, grupă am avut, mi s-a spus că trebuie să am minimum 35. Am lucrat la Nokia, pe perioadă determinată de 3 luni, ca să-mi completez vechimea, dar mi s-a încheiat contractul şi atunci m-am întors şi atunci mi-a dat alt răspuns de la Casa de Pensii: cum aveţi 3 tipuri de locuri de muncă, dacă se ia în calcul grupa 1 aveţi o reducere de 7 ani", a arătat el.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj susţin că potenţialii angajatori din judeţul Cluj care doresc să-i ofere un loc de muncă pot beneficia de subvenţii plătite de instituţie, graţie unei convenţii.

"Îmi pare rău că această scrisoare ajunge la noi doar în momentul în care indemnizaţia de şomaj a expirat. Dânsul se află în evidenţele noastre de acum un an, iar pe parcursul unui an, ajutorul ar fi fost mai uşor de dat decât să ajungem la finalul indemnizaţiei de şomaj să putem interveni. A fost angajat la Mechel Service datorită nouă. I-am găsit la Mechel Service un loc de muncă - gestionar depozit. (...) Dânsul are o parolă de acasă, de pe calculator, cu evidenţa tuturor locurilor de muncă vacante din judeţul Cluj. Problema pe care o ridică aici, în această scrisoare este vârsta. Prin subvenţii, noi putem subvenţiona locurile de muncă pentru cei care mai au 3 ani de muncă până la pensie. Dacă situaţia ne-o aducea dânsul în atenţie mai devreme, poate nu se ajungea la această scrisoare. Găseam un agent economic care pe baza subvenţiei pe care o acordăm pentru 3 ani de zile, să-i subvenţionăm salariul, puteam găsi un agent economic doritor de a-l angaja, pentru aputea veni cât mai repede pe piaţa muncii", a explicat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Cluj, subvenţia, în valoare lunară de un salariu minim pe economie, se acordă agenţilor economici care angajează persoane fără serviciu, care mai au nevoie de 3 ani pentru completarea vechimii necesare pensionării. În judeţul Cluj există în plată 8 astfel de dosare, din care 5 încheiate în acest an şi 3 în 2012.

Potrivit sindicaliştilor, Mircea Florea a fost concediat în 2012 fără să i se plătească salarii compensatorii. "Nu a fost la noi în sindicat, însă toţi angajaţii Mechel Service ar fi trebuit să primească un salariu compensatoriu. În 2012 nu le-au încasat, din lipsa banilor, dar acestea ar putea să vină odată cu deblocarea fondului de garantare, prevăzută pentru finele acestei luni", a explicat liderul Sindicatului Industria Sârmei Câmpia Turzii, Ioan Pascu.

Comenteaza