Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în cazul spaţiilor artiştilor plastici din centru

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în cazul spaţiilor artiştilor plastici din centru
Artiştii clujeni riscă să fie scoşi în stradă în urma unui proces controversat de retrocedare imobiliară.

Artiştii plastici clujeni au pierdut una dintre puţinele şanse pe care le mai aveau de a rămâne în spaţiile din centrul Clujului. Curtea de Apel Cluj a respins marţi cererea Primăriei Cluj-Napoca de revizuire a sentinţei prin care două imobile aflate în proprietatea municipalităţii au fost retrocedate către patru reclamanţi persoane fizice.

Cele două imobile nu au aparţinut niciodată revendicatorilor sau familiilor lor, dar au fost date de instanţa de judecată în compensare pentru un teren de 2.000 mp deţinut de familia respectivă pe strada Liviu Rebreanu şi care nu a mai putut fi retrocedat în natură, pentru că acolo s-a construit o biserică.

Artiştii plastici din Cluj deţineau cele două spaţii cu chirie de la primărie. Este vorba de o galerie de artă, situată pe strada Iuliu Maniu nr. 45, în apropiere de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, unde artiştii intenţionau să deschidă chiar în perioada următoare o importantă expoziţie. Cel de-al doilea spațiu, un atelier de sculptură, se află tot în zona centrală, pe strada Janos Bolyai, la numerele 4-6, unde lucrează cunoscutul sculptor Ilarion Voinea.

Instanţa Curţii de Apel Cluj a respins cererea de revizuire. La proces au fost şi câţiva membri ai Uniunii Artiştilor Platici Cluj, dar acest lucru nu a contat pentru că ei nu erau parte în proces, doar primăria era. Această hotărâre poate fi atacată cu recurs de către Primăria Cluj-Napoca", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Elena Curic, jurist al Uniunii Artiştilor Plastici.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că municipalitatea va ataca cu recurs decizia de marţi a Curţii de Apel Cluj.

Reclamanţii s-au adresat instanţei, cerând să oblige primăria la compensarea proprietăţii lor cu imobilele deţinute de artişti cu contract de închiriere. Oamenii au indicat instanţei că vor acele spaţii, ei au făcut şi evaluarea lor, primăria le-a oferit alte spaţii pe care aceştia le-au refuzat", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei.

Comenteaza