Cum s-a ales un fost jurnalist clujean cu o fiică adoptivă din Nepal

Cum s-a ales un fost jurnalist clujean cu o fiică adoptivă din Nepal
Un fost jurnalist clujean a adoptat o fetiţă de 10 ani din Nepal. Deocamdată, neoficial.

Fostul jurnalist clujean Cătălin Berindean, acum antreprenor, se află de la 1 iunie în Nepal, alături de o echipă de voluntari români. "LIFE for NEPAL 2017" este cea mai mare expediție umanitară cu voluntari din România. Expediţia este organizată de Volunteer for Life, din Bucureşti, în colaborare cu Life Education for All, un ONG condus de Oana Mândruţ, o sătmăreancă de asemenea fostă jurnalistă la Cluj, iar parteneri sunt spitale şi organizaţii nepaleze. Berindean s-a alăturat expediţiei, deşi nu este medic. Clujeanul se află în echipa Life Education for All, responsabilă de partea educaţională a proiectului.

Voluntarii au ajuns săptămâna aceasta la Kavre, un sat izolat aflat la 2.500 metri altitudine, la poalele munților Himalaya, unde Cătălin Berindean a decis să adopte o fetiţă de 10 ani. „Am întâlnit oameni calzi și primitori, iar la școală am găsit copii care mi-au topit sufletul! Unul dintre aceștia, o fetiță pe nume Nilimma, s-a lipit de mine și de colegii mei.

Ne-a invitat la ea acasă, unde i-am cunoscut părinții și surorile. Deși are doar 10 ani, Nilimma vorbește perfect limba engleză, scrie poezii uimitoare și are atâta căldură în suflețelul ei încât nu o mai pot uită! La rugămintea părinților ei, am decis să rămân alături de fetiță prin adopție la distanță, iar după terminarea clasei a opta să o aduc în România pentru că să-și continue școala aici!", a scris clujeanul pe Facebook.

Scopurile expediției umanitare sunt de a dota cu aparatură medicală și consumabile spitalul Manmohan Memorial Community, care deservește circa 1,5 milioane de locuitori, şi de a efectua consultaţii, intervenții medicale și chirurgicale de către medicii români voluntari în această campanie în cadrul Manmohan Memorial Community Hospital.

„Sub ochii noștri, defibrilatorul de la noi a salvat o viaţă!", au arătat reprezentanţii Volunteer for Life. De asemenea, voluntarii s-au implicat în dotarea cu rechizite școlare, consumabile, aparatură, cărți în limbă engleză și jucării educaționale a școlilor din regiunile în care va ajunge expediția umanitară.

„Prima săptămână de voluntariat în Nepal mi-a adus revelații și experiențe extraordinare! Am început cu două nopți de gardă la secția de primire a urgențelor la Manouhan Memorial Hospital Kathmandu. Practic, m-am întors în timp cu peste 35 de ani în vremurile când alergam pe holurile de la Neurologie și Neurochirurgie și dintr-un salon în altul, alături de mama mea. Nu am cuvinte să descriu ce am simțit și sunt decis ca, după întoarcerea la Cluj, să mă alătur medicilor de la Neurochirurgie ca voluntar!", a mai scris Berindean, pe Facebook.

Expediţia Life for Nepal are loc între 1 şi 23 iunie. Voluntarii români şi-au programat să ajungă în Kathmandu, Pokhara, Chitwan, Thamel, toate regiuni din Nepal. "Totul a început în urmă cu 3 ani, când Nepalul a fost zguduit de un cutremur nimicitor. Atunci, organizatorul expediției noastre, Ionuț Ursu, a mers singur în Nepal să acorde primul ajutor celor răniți sub dărâmături. Văzând cât de multe nevoi au acei oameni, Ionuț a revenit și anul trecut cu aparatură medicală pentru Spitalul din Khatmandu și a făcut voluntariat în echipe medicale care au mers să ofere ajutor comunităților isolate și extrem de sărace. Atunci a promis că va reveni anul acesta cu și mai mult sprijin", a arătat Asociația Volunteer for Life. Ursu a reușit să adune în jurul său 17 voluntari, care şi-au plătit singuri cheltuielile de deplasare și timp de trei săptămâni se implică în a-i ajuta pe cei aproximativ 1.400 de oameni (din care jumătate sunt copii) din patru regiuni nepaleze.

Aceasta nu este singura acţiune românească în beneficiul nepalezilor loviţi de sărăcie. În urmă cu doi ani, Alex Găvan, un alpinist român, a dat startul campaniei "Bucurie pentru Nepal", în cadrul căreia peste 36.000 de oameni au răspuns apelului şi au donat bani, reuşind astfel să ajute la construirea a două şcoli în Nepal, în timp ce o a treia este acum în curs de construcţie.

Comenteaza