O nouă prioritate pentru Cluj-Napoca: integrarea IMIGRANȚILOR. Boc: ''E doar începutul. Putem avea probleme mari, ca în alte țări europene''

O nouă prioritate pentru Cluj-Napoca: integrarea IMIGRANȚILOR. Boc: ''E doar începutul. Putem avea probleme mari, ca în alte țări europene''

Primarul Emil Boc trage un semnal de alarmă privind integrarea imigranților în comunitatea locală din Cluj-Napoca, subliniind că lipsa unor măsuri clare pe termen lung ar putea duce la probleme sociale similare cu cele deja întâlnite în alte țări europene.

Pe fondul discuțiilor legate de dotarea corectă a livratorilor de mâncare din oraș pe biciclete și motociclete, majoritatea provenind din țări precum Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Nepal, consilierul local Adriana Cristian (USR) a subliniat necesitatea sprijinului administrativ pentru integrarea imigranților, propunând crearea unui ghid digital și fizic în limba engleză, care să le ofere informații despre regulile locale. Aceasta a sugerat, de asemenea, extinderea inițiativei la nivel național. 

În replică, edilul Emil Boc a declarat că administrația locală a făcut deja primii pași în această direcție: ''Avem un centru pe strada Avram Iancu în acest sens, am discutat cu liderii lor forme de comunicare pentru imigranții din Vietnam, din Bangladesh, din Pakistan și am solicitat de asemenea autorităților statului să facă și alte activități instituționale”.

Primarul Clujului atrage atenția că lipsa integrării imigranților poate duce la fragmentarea comunităților, așa cum s-a întâmplat în unele țări europene.

„Vă spun tuturor, e doar începutul. Dacă nu avem grijă, ca oraș, să integrăm, indiferent de naționalitatea celor care sunt în România sau în Cluj, putem avea probleme pe termen mediu și lung, așa cum din nefericire vedeți în altă țări europene, unde acest proces a fost, la un moment dat, scăpat de sub control. Dacă nu vor fi integrați în cultura, în specificul și în problemele locale, riscăm să creăm comunități separate, după aceea greu de refăcut. E suficient să mergeți în câteva țări fanion ale Uniunii Europene să vedeți cartiere întregi unde poliția națională nu poate intra, pentru că procesul de integrare nu a fost pregătit și nu a fost o preocupare. De aceea, acest fenomen general de lipsă a forței de muncă, de îmbătrânire a populației, de insuficiență a personalului pe diverse sectoare, până o să apară roboții, care vor fi sprijinul alternativ”.

Comenteaza