Cine ar trebui să stea cu ochii pe ştrandurile clujene

Cine ar trebui să stea cu ochii  pe ştrandurile clujene
Lipsa unui cadru legal care să stipuleze numărul minim de salvamari pentru un număr de turişti face victime omeneşti. Marţi seara un copil de 16 ani s-a înecat în ştrandul Sun, din Cluj-Napoca.

Cele trei ştranduri de agrement deschise publicului din Cluj-Napoca pe timp de vară funcţionează, în cele mai bune cazuri, cu un număr minim de salvamari: doi pe tură. Singura referinţă legală legată de normele metodologice privind salvarea acvatică, HG nr. 1136/2007, se referă la un număr minim de salvamari, dar nu prevede amenzi dacă nu se îndeplinesc condiţiile de ajutor de urgenţă. Serviciile de Urgenţă din judeţ susţin că salvamarii ar trebui să fie mai mulţi şi mai bine pregătiţi.

Potrivit administratorilor, la ştrandul Clujana lucrează pe post de salvamar un profesor de înot, care supraveghează două bazine. În weekendurile aglomerate, el este ajutat de voluntari. "Avem un profesor de înot, care-şi mai cheamă colegi voluntari să-l ajute când e mai aglomerat", a spus administratorul ştrandului Clujana, Ioan Puşcaş. În ultimul weekend, pe la Clujana au trecut 300 de clujeni.

La Clujana funcţionează două bazine, unul pentru adulţi, cu adâncime cuprinsă între 1,3 şi 1,5 metri şi unul pentru copii, cu o adâncime de 40 de cm.

La ştrandul Sun, unde s-a înecat marţi seara un adolescent de 16 ani, lucrează 7 salvamari. "80% din personalul angajat are un curs organizat de SMURD. Noi le solicităm un atestat de salvamar, pentru că vrem să avem cât mai mulţi angajaţi capabili să ofere un prim ajutor. La ora actuală nu avem un salvamar ci 7 care pot să se ocupe de situaţiile de urgenţă", a comentat, pentru ZIUA de CLUJ, şeful Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) de care ţine administratea ştrandului, Ioan Morocăzan. La Sun funcţionează 3 bazine. Cel mai mare are o adâncime de 1,80, cel mijlociu 1 metru, iar bazinul pentru copii are 40 de cm.
În cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) funcţionează vara un bazin exterior deschis publicului. "Aici lucrează, în total, 5 salvamari. Avem câte doi pe tură, când e public redus, iar în perioadele calde, aglomerate, 4 salvamari", au explicat responsabilul bazinului Olimpic, Laurenţiu Mândru. Bazinul deschis publicului are o adâncime de 2,2 metri. În ultimul weekend, pe la Olimpic au trecut 1.000 de clujeni.

Autorităţile clujene au explicat că lipsesc normele clare care să prevadă cursuri şi calificări suplimentare pentru salvamari. "Ar trebui ca salvamarii să fie mai bine pregătiţi, să aibă cunoştinţe minime de prim-ajutor. Măcar un curs de resuscitare e necesar, pentru că acolo se confruntă nu doar cu înec, ci şi cu situaţii de traumatisme sau cu insolaţii", a arătat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Horia Simu.


Tânăr din Dăbuleni, găsit mort în Sun

Un tânăr de 16 ani s-a înecat în marţi seară în ştrandul Sun. La faţa locului au ajuns şi părinţii băiatului care spun că îl căutau încă de la ora 17. Trupul băiatului a fost văzut în apă de paznicii bazinului abia în jurul orei 20, după ora închiderii ştrandului. Părinţii au ajuns la ştrand exact în momentul în care trupul băiatului era scos din apă de pompieri. Medicii au încercat să-l resusciteze preţ de câteva zeci de minute, dar fără succes. Tânărul era din Dăbuleni şi era venit la Cluj cu familia sa, la vândut de pepeni.

 

Comenteaza