Care sunt cele mai poluate cursuri de apă ale Clujului

Care sunt cele mai poluate cursuri de apă ale Clujului
Cele mai poluate cursuri de apă din Cluj sunt Nadăşul, Zăpodie şi Borşa cu afluenţii lor, arată un raport al Consiliului Judeţean.

La data celor mai recente studii, în 2010, toate cele trei corpuri de apă prezentau o stare ecologică proastă, iar indicatorii fizico-chimici monitorizaţi au încadrat aceste corpuri de apă în cea mai  defavorabilă stare posibilă - cea "moderată".

Pentru Nadăş şi Borşa cu afluenţii lor, încadrarea finală este determinată de depăşirile înregistrate la  modul de poluare organica, calculat pe baza algelor planctonice. Starea corpului de apă "Zapodie" este proastă ca urmare a pustiirii piscicole observată pe tot parcursul anului 2010. În cazul pârâurilor Zăpodie şi Nadăş cu afluenţii săi, elementele fizico-chimice monitorizate au evidenţiat o neconformare a valorilor obţinute pentru toţi indicatorii din grupa nutrienţi: fosfaţi, Ptotal, NH4, NO3 şi NO2. Obiectivele economice principale a căror influenţă asupra corpurilor de apă se resimte, sunt depozitul de petrol al Petrom din Someşeni, Electromontaj Cluj, Farmec - secţia de parfum Dezmir, Van Wijk -ape tehnologice, Transbeton - staţia de sortare Gilău, Rondocarton, Direcţia Vămilor Cluj, halda de deşeuri menajere de la Pata Rât, respectiv Bega Minerale - industria Minieră Aghireş, depoul CFR Cluj, CAS SA - staţia de epurare Aghireş, staţia de alimentare cu carburanţi de pe Calea Baciului, Armătura Cluj, Mucart, Metalurgia Cluj, Transbeton Baciu, şi ferma de păsări din Sălişte a Oncos.

Comenteaza